mariuszaerox napisał(a):Wymiary sprawdzałem i centra spokojnie wchodzi, tylko już widzę każdy co innego mówi i nie wiem który wybrać
Takie informacje znajdziesz praktycznie w całym necie i napewno się będą powtarzać.
1. aku musi mieć pojemność i wymiary i stronę plusa pasujące do danej marki i modelu auta. Za mały aku się zniszczy, za duży będzie po dłuższym czasie niedoładowany. Chyba, ze co jakiś czas będzie się go doładowywało prostownikiem. Dużo zależy od ilości uruchomień i długości trasy ( czasu ładowania go przez alternator )
2. Im większy prąd rozruchowy tym lepiej
3. Im cięższy aku tym lepiej
Taki aku będzie ci długo służył. Oczywiście pod warunkiem, że nie doprowadzisz go stanu agonalnego pod kątem rozładowania oraz będziesz dbał o napięcie ładowania.
Z aku które podałeś i Centra i Warta są dobre. Ja jak pisałem mam Bannera, który jest tańszy i też póki co dobrze sobie radzi. A słyszałem o nim, że też jest dobry i ludzie nie narzekają. Z tych trzech wybierz te, który ma najwięcej prądu rozruchowego i myślę, że będzie ok. Z ciekawości sprawdź w karcie produktu wagę tego aku i podczas zakupu też sprawdź jego wagę. Sam jestem ciekaw, czy będzie różnica i jaka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...