Polo 6r 1.6 Tdi 90 km - akumulator po 10 latach czas na wymianę

13 Kwi 2020, 12:41

Witam, widzę akumulator po 10 latach już troszkę siada i rozglądam się za nowym, który z nich wybrać ?
VARTA BLUE DYNAMIC 60AH 540A [link do oferty na Allegro wygasł]
CENTRA FUTURA 640A 64Ah [link do oferty na Allegro wygasł]
VARTA SILVER 61AH 600A [link do oferty na Allegro wygasł]
mariuszaerox
Zaawansowany

Prawo jazdy: 26 03 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206 GT
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Kwi 2020, 12:50

Z tych 3 wybrałbym Varta silver ze względu na 60A więcej niż niebieski aczkolwiek kilka razy już stosowałem niebeski i nigdy nie były z nim problemu. Z centrą mam nieciekawe doświadczenia, kiedyś kupiłem nowy, po krótkim czasie zaczął gubić prąd, poszedł na gwarancję.... nie dość że czas na rozpatrzenie przeciągneli 3 krotnie to jeszcze dostałem odpowiedz że mój akumulator BEZOBSŁUGOWY został uszkodzony przez użytkownika. W jaki sposób? nie zostałem poinformowany. Po tych akcjach powiedziełem sobie nigdy więcej akumulatora Centra
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Kwi 2020, 13:11

Hm tylko niebieski ma tylko 540 rozruchu a silver 600, a centra znów 640 az
mariuszaerox
Zaawansowany

13 Kwi 2020, 13:13

Wybierając akumulator należy się kierować głównie tym, jaki powinieneś mieć zamontowany. Chodzi o wymiary, pojemność, po której stronie ma być plus, prąd rozruchowy i ...ciężar. Podałeś trzy akumulatory o różnej pojemności oraz wymiarach - Centra jest wyższa i jak masz mieć 175 to może się okazać, że nie zamkniesz klapy. Rozumiem, że wcześniej sprawdziłeś i wiesz jaki potrzebujesz, a te co przedstawiłeś nie różnią zbytnio pojemnością niż ten który masz mieć.
Jeżeli tak, to wybierając aku, należy się,kierować prądem rozruchowym - im większy tym lepszy, przy zachowaniu oczywiście pojemności. Kolejna rzecz, to im cięższy tym dłużej posłuży. Z tych trzech które podałeś najlepszym pod kątem prądu rozruchowego będzie Futura. Tutaj oprócz gwarancji masz pakiet asistance. Jakieś 10 lat temu miałem Futurę, wytrzymała naprawdę długo i dwa razy korzystałem z usługi asitance. I powiem, że nie robili żadnych problemów. Nie wiem jak teraz sprawuje się Centra, ale np. Warta Silver jeździ u mnie w jednym aucie już 5 lat i narazie nic się nie dzieje. W innych dwóch autach mam np. Banner i też póki co jest ok.
Z doświadczenia wiem jednak, że marka akumulatorów różni się często wagą. Aku o tej samej pojemności, prądzie rozruchu i bardzo zbliżonych wymiarach może się różnić jeden od drugiego nawet o kilogram. A to bardzo dużo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2020, 13:23

Wymiary sprawdzałem i centra spokojnie wchodzi, tylko już widzę każdy co innego mówi i nie wiem który wybrać
mariuszaerox
Zaawansowany

13 Kwi 2020, 14:10

mariuszaerox napisał(a):Wymiary sprawdzałem i centra spokojnie wchodzi, tylko już widzę każdy co innego mówi i nie wiem który wybrać

Takie informacje znajdziesz praktycznie w całym necie i napewno się będą powtarzać.
1. aku musi mieć pojemność i wymiary i stronę plusa pasujące do danej marki i modelu auta. Za mały aku się zniszczy, za duży będzie po dłuższym czasie niedoładowany. Chyba, ze co jakiś czas będzie się go doładowywało prostownikiem. Dużo zależy od ilości uruchomień i długości trasy ( czasu ładowania go przez alternator )
2. Im większy prąd rozruchowy tym lepiej
3. Im cięższy aku tym lepiej
Taki aku będzie ci długo służył. Oczywiście pod warunkiem, że nie doprowadzisz go stanu agonalnego pod kątem rozładowania oraz będziesz dbał o napięcie ładowania.
Z aku które podałeś i Centra i Warta są dobre. Ja jak pisałem mam Bannera, który jest tańszy i też póki co dobrze sobie radzi. A słyszałem o nim, że też jest dobry i ludzie nie narzekają. Z tych trzech wybierz te, który ma najwięcej prądu rozruchowego i myślę, że będzie ok. Z ciekawości sprawdź w karcie produktu wagę tego aku i podczas zakupu też sprawdź jego wagę. Sam jestem ciekaw, czy będzie różnica i jaka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

14 Kwi 2020, 19:58

mariuszaerox napisał(a): tylko już widzę każdy co innego mówi i nie wiem który wybrać
No to rzuć monetą i wybierz co los podpowie :mrgreen: Fabryczne aku wytrzyma i te 10 lat natomiast to co teraz kupisz padnie po trzech . Jak wytrzyma pięć to będzie sukces. To się tyczy też tych zachwalanych marek. Niestety taka jest rzeczywistość .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi