Polonez Caro 1.6 GLI

30 Kwi 2017, 19:58

Witam około miesiąc temu kupiłem od sąsiada poloneza Caro 1.6 gli z 1995r.
przebieg to 68tys. km mój problem polega na tym ze silnik pracuje jak by w trybie awaryjnym czyli duże spalanie i mala moc . Dymi okropnie z rury sprawdziłem poprzez zwarcie drutem w złączu diagnostycznym i jedyne co mi wymrugalo to kod 12 na wszelki wypadek wymieniłem czujnik położenia walu mimo ze wiedziałem ze ten błąd zawsze wyświetla sprawdziłem silniczek krokowy czyli po wymontowaniu podpiąłem wtyczkę i włączając zapłon tłoczek wysuwał się i chował czyli pracuje normalnie. Mam oryginalna książkę która była razem z zakupionym autem i tam wyczytałem ze jeśli nastąpi awaria okładu wtryskowego to silnik przechodzi w tryb awaryjny . Nie wiem jak to naprawić dlatego proszę was o pomoc.
zzbigniew
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 04 1986
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Laguna 1.9 dti
Silnik: 1.9 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Maj 2017, 20:12

Pali na wszystkie cylindry ? Jak 1995 i GLI to wtrysk Abimex. Tutaj częstą awarią było uszkodzenie modułu zapłonowego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Maj 2017, 18:34

Mimo że wymieniłem świece to wygląda tak samo jak na starych czyli są okopcone. Dzisiaj rozgrzałem silnik i spiąłem złącze diagnostyczne drutem i pokazało mi błąd 44. Po świętach spróbuje wymienić sondę i napisze jaki efekt dodam że gdy odpalę silnik na postoju wydaje się że chodzi równo ,jednak gdy złapie temperaturę zaczyna coś się psuć . Moduł przełożyłem od znajomego i było tak samo.
zzbigniew
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 04 1986
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Laguna 1.9 dti
Silnik: 1.9 dti
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...