Polskie ubezpieczenie OC za granicą (UE)

05 Lut 2014, 17:19

Witam!

Ja wygląda kwestia polskiego OC w krajach Unii Europejskiej ???????????????

Chodzi mi zwykłe najtańsze OC.

1. Czy polskie OC zapewnia mi holowanie na zachodzie do najbliższego mechanika w razie awarii ?

2. Czy w razie stłuczki ubezpieczyciel z Polski pokrywa wszystkie koszty ?
Czytałem na Internecie jakiś artykuł, że polskie OC ubezpiecza w takim samym stopniu we wszystkich krajach Unii. Natomiast mam wątpliwości, ponieważ dzwoniłem do call center jednego z polskich ubezpieczycieli i powiedziano mi, że nie bo musze dokupić taką opcje ;p Więc jestem zielony teraz....
Nrab
Obserwowany

Auto: Renault
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2014, 17:51

Wszystko zależy od samego ubezpieczyciela. Ustawa o ubezpieczeniach w art. 25 mówi, że ubezpieczenie OC obejmuje zdarzenia tylko na terytorum Polski. Ale większość ubezpieczycieli daje klientom większy zakres - na terenie Polski i krajów UE oraz Mołdawii, Estoni i jeszcze jakichś państw. Ale to zależy tylko do ubezpieczyciela. A to już pisze w OWU OC danego ubezpieczyciela.
To samo dotyczy holowania w razie wypadku - też określa to ubezpieczyciel. A jeżeli chodzi o awarię i holowanie do mwechanika to już od tego jest dodatkowe ubezpieczenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...