Pytanie odnośnie ubezpieczenia.

01 Lut 2014, 19:53

Witam. Mam takie pytanie
W pazdzierniku 2013 zakupilem od goscia z Sosnowca samochód fiat cinquecento 900 który stał na Gliwickich blachach. (czyli samochód nie był zarejestrowany na niego).
Ubezpieczenie było już na gościa z Sosnowca.

21 Stycznia sprzedałem samochód kupcowi . Nie rejestrowałem tego samochodu. (Jezdzil dalej na gliwickich blachach)

Dzisiaj przyszedł mi list od ubezpieczyciela MTU , że mam do zapłaty 1180 zł za ubezpieczenie.
Z tego co słyszałem od dnia sprzedaży mam 14 dni aby poinformować ubezpieczyciela o sprzedaży samochodu. Jeszcze tego nie zrobiłem.
Teraz we wtorek mijają te 2 tygodnie .
W jakiej sytuacji teraz jestem ?
Jeśli pójde w poniedziałek zgłosić sprzedaż samochodu w ubezpieczalni będe zobowiązany do zapłaty tej kwoty ubezpieczenia ?
Jak wygląda moja sytuacja ?
Proszę o szybką poradę.
Dziękuje serdecznie i pozdrawiam :)
Barteeko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 1994
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2014, 21:46

Podaj jakie terminy są na polisie OC. Od kiedy do kiedy jest ważna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 23:57

Nie ma mnie w domu i nie mam dostępu do tych danych ale jeśli się nie myle to polisa zaczynała się w pazdzierniku , natomiast konczyla się w granicach sierpnia.

Czy idac z w poniedziałek z rana do punktu MTU i zgłoszenia tego ze autko poszło dalej bede musial wpłacać tą WIELKĄ kwotę ? W zasadzie 2 tygodnie mija dopiero we wtorek , a ja zgłoszę to w 13 dniu po sprzedaży samochodu.
Jak wygląda moja sprawa ?
Barteeko
Nowicjusz

02 Lut 2014, 11:02

Barteeko napisał(a):Jak wygląda moja sprawa ?

Podajesz zbyt mało danych, żeby było wiadomo. Polisa OC w większości przypadków jest ważna rok, więc jeżeli zaczyna się np. 10 października 2013 roku, to kończy się 9 października 2014. Ty piszesz coś o sierpniu... .

Niepokojące dla Ciebie mogą być terminy. Mówisz, że polisa zaczynała się w październiku i w październiku kupiłeś pojazd.

Załóżmy coś takiego:
Polisa ważna jest od 10.10.2013 do 09.10.2014
Kupiłeś pojazd 20.10.2013.
Oznacza to, że poprzedni właściciel z Sosnowca wykupił polisę i jedyne za co miałbyś dopłacać to różnica w zniżkach (gość z Sosnowca miał pewnie 60%, a Ty prawdopodobnie nie masz nic).

Jeżeli jednak auto kupiłeś 20.10.2013, a polisa jest np. od 25.10.2013 do 24.10.2014, to sama się przedłużyła. Gość z Sosnowca, żeby nie płacić za polisę sprzedanego auta, wysłał do MTU kopię umowy kupna/sprzedaży między nim a Tobą i MTU wie od kogo ściągać kasę.

Twoje szczęście, że samochód sprzedałeś, więc jakby co, to będziesz płacił tylko za miesiące w których byłeś właścicielem pojazdu, czyli za październik, listopad, grudzień i styczeń. Wychodzi 1/3 podanej kwoty.

Aczkolwiek, tak jak napisałem wcześniej. Podałeś zbyt mało danych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2014, 13:56

Witam. A więc dotarłem do domu i posiadam więcej informacji.
Do dziela:
Ubezpieczenie mam od 11-28-2013 do 10-27-2014
W liście piszą mi :
Składka należna za objęcie ochrona ubezpieczeniową od 2013-11-28 do 2014-10-27 została wyliczona z uwzględnieniem następujących danych:
1
2
3
4
5......

Uwzględniając część składki OC oplaconej przez poprzedniego posiadacza pojazdu w wysokosci 106,38 do oplacenia zostaje kwota 1188,44

W zalaczniku wysylam polise ubezpieczeniowa wystawiona w zwiazku z zakupem pojazdu......

Termin płatności :2014-02-06.
Idąc jutro rano do punktu MTU i oddania w wersji papierowej podania o sprzedaniu samochodu bede musial placic ta skladke ?

AUTO ZOSTALO KUPIONE 27.11.2013.
Barteeko
Nowicjusz

03 Lut 2014, 23:57

Barteeko napisał(a):dąc jutro rano do punktu MTU i oddania w wersji papierowej podania o sprzedaniu samochodu bede musial placic ta skladke ?

Na miejscu możesz, ale nie musisz płacić. Termin masz ostatecznie na 6 lutego.
Powinieneś zapłacić za okres od początku polisy do daty sprzedaży pojazdu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...