vrs2010 napisał(a):Kupiłem auto które posiadam już 5 miesięcy (...) i poprostu smigam z umową i z OC na poprzedniego własciciela które dobiega końca (...)
Nie moge auto ubezpieczyć na siebie bo mam zwyżki za wiek
Tak czy inaczej, od dnia, kiedy kupiłeś auto ( data na umowie KS ) do dnia, kiedy zawrzesz nową umowę, ubezpieczyciel i tak zarząda dopłaty - miałeś zaraz po zakupie iśc do ubezpieczyciela i zrobić aneks do umowy ubezpieczenia. Wówczas wiedziałbyś, ile musisz dopłacić i czy warto zostać u tego, czy iść od razu do innego bądz kombinować z darowiznami itp żeby podpiąc się pod kogoś, kto ma zniżki.
vrs2010 napisał(a):1. Czy jest taka opcja żebym np dał komuś darowizne 1% samochodu i wtedy ta osoba będzie współwłascicielem i na nią będzie OC ?
Nie - współwłaścicielem musisz być ty - wówczas będziesz zbierał zniżki. A właścicielem musi być osoba, która już ma zniżki wypracowane.
vrs2010 napisał(a):2. Czy do wykonania takiej czynnosci musze przerejestrować auto czy dalej wozić w schowku umowe kupna ?
Auto masz obowiążek przerejestrować w ciągu 30 dnia od daty nabycia.
vrs2010 napisał(a):4. Jeżeli wezme te OC np na ojca który ma 60%zniżek to czy jest jakaś opcja ,że jak ja będe miał stuczke to żeby Ojcu nie zabrali zniżek OC ?
Ubezpieczyciele mają coś takiego jak ochrona zniżek. Oczywiście za dodatkową opłatą, ale jest tego niewiele. Jest też druga strona medalu - w zależności od tego, jak długo masz prawko, właścicielowi ubezpieczyciel może podnieść koszt ubezpieczenia, w związku z tym, że współwłaściciel ma małe doświadczenie w poruszaniu się samochodem i wzrasta ryzyko kolizji bądz wypadku.
vrs2010 napisał(a):5. Moge sobie poprostu przedłużyć w jakiś sposób polise tą którą mam aktualnie czyli na poprzedniego własciciela czy lepiej tak nie robić ?
Nie. Jak ta polisa, którą masz skończy się, to musisz zawrzeć nową. Ta, co masz nie przechodzi automatycznie na następny okres. Opróćz tego lepiej się zgłoś do ubezpieczyciela i powiadom go, że kupiłeś samochód. Zresztą ubezpieczyciel i tak już pewnie o tym wie, bo poprzedni właściciel i tak musiał zgłosić sprzedaż samochodu i musiał do tego pprzedstawić umowę KS. Ubezpieczyciel zrobi rekalkulację składki za okres, w którym korzystałeś z jego ubezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...