17 Wrz 2019, 16:30
Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, tak jak mówi Kao, nie liczyłbym na częstsze wymiany niż ustalony serwis, w takim samochodzie. Na co to konkretnie miało by wpływ? Pytam ponieważ wysoki przebieg w młodym samochodzie z reguły oznacza kilometry autostadowe, które są mniej obciążające dla samochodu, z drugiej strony jak ktoś kupuje samochód na kilka lat żeby latać to właśnie nie będzie dbał na przykład o częstsze zmiany oleju.
Ogólnie poczytałem trochę o silniku 1.6, że jest udany, ale widzałem też wzmiankę że DPF raczej będzie sprawiać kłopoty mieście, tutaj pojawia się problem ponieważ samochód będzie użytkowany głownie w zakorkowanym mieście, do pracy 8km w jedną stronę, rzadziej, gdzieś raz na 2-3 tygodnie trasa 50km drogą krajową. Da radę przepalić DPF przy takiej jeździe? Przyznam że interesuje mnie ten silnik ze wzgędu na niskie spalanie, producent deklaruje koło 4 litrów ropy w cyklu miejskim. Dotychczas jeździłem Leonem II 1.9tdi i nie miałem żadnych problemów w tych warunkach, ale nie miałem też DPFa.