Problem z gazem

30 Mar 2015, 13:07

Witam mam dosc duzy problem z gazem, spadaja mi za nisko obroty gdy wcisne sprzeglo, w dodatku strasznie mi "kicha" i jak mam ponizej 2,2tys obrotow szarpie mi autem i musze go gazowac zeby normalnie jechal, a w momencie gdy przerzucam na gaz zapala mi sie komputerek na panelu. Wymienilem filtr gazu i powietrza ale nic nie pomoglo. Co moze powodowac taka usterke? :)
ilawiaczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 2013
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

30 Mar 2015, 15:30

Jak silnik zachowuje się na czystej benzynie..? Tak samo..? Czy problem dotyczy tylko gazu? Jaką masz instalację?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

30 Mar 2015, 20:32

Na benzymie bez zarzutow, a jak sprawdzic jaka instalacja? Bo ja tak kupilem i nie wiem :)
ilawiaczek
Nowicjusz

30 Mar 2015, 22:55

Wstaw zdjęcie.

Moim zdaniem to może być spowodowane zbyt ubogą mieszanką.

Albo zbyt małymi dawkami gazu.

Wiem jedno i drugie niczym się nie różni. Ale w pierwszym chodziło mi o wadę sterownika. A w drugim o wadę wtryskiwaczy.
Marconi
Początkujący

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

30 Mar 2015, 23:38

Witam ,

Problem wydaję się dość prosty według mnie , jeśli jest to Honda Civic , bardzo często przyczyną jest problem z zaworami taki (mankament Hondy ) myślę że nie duży po prostu trzeba wyregulować zawory i to w umiejętny sposób , od razu przed regulacją proponuje kupić nową uszczelkę pod pokrywę zaworów w komplecie sprzedają razem z takimi gumeczkami które się wymienia wtedy mamy pewność że nic nie będzie ciekło oraz wymienić olej .
Zefir
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2008
Auto: Skoda
Silnik: 1.4
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

31 Mar 2015, 08:58

Na początek (choć to nie jest przyczyna właściwa) wymień świece zapłonowe. Są tanie a wykluczy to jakikolwiek wpływ na nawet minimalny zły wpływ na pracę silnika. Następny krok ,to moim zdaniem czyszczenie parownika. Gaz pewnie nie jest młody ,a syf w środku i do tego stare zdrewniałe gumowe membrany powodują złe dawkowanie gazu. Taki parownik można regenerować. Nowy to minimum 300 zł.
Jedź do warsztatu lpg.Niech na chwilę założą inny nawet stary ale sprawny parownik. Jeśli problem zniknie jak zakładam,to przyczynę awarii będziesz miał ustaloną.
Na starym parowniku i niesprawnym,regulacja gazu jest praktycznie niemożliwa i bez sensu.
Przy okazji niech sprawdzą czy masz szczelny dolot i podciśnienie wokół silnika. Często napęknięty wężyk,dziurka jest przyczyną gorszej pracy silnika na lpg. Na benzynie może być ok ale na gazie będzie wariował,bo na wszelkie zakłócenia w obrębie dolotu powietrza podczas pracy na gazie jest bardziej czuły.
:)
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

31 Mar 2015, 16:20

Duzo rad i bez zadnej wiedzy pewnie nie mam co podchodzic do napraawy, pytanie jest taki, czy oplaci mi sie oddac do gazownika, jak butla ma waznosc ok rok ? Nie jezdze w dalekie trasy, ciekawe czy by mi sie chociaz zwrocila naprawa.
ilawiaczek
Nowicjusz

31 Mar 2015, 20:06

A co ..? Zdemontujesz gaz za rok..? Przecież jak butla się skończy to albo ją przedłużysz albo będziesz musiał zdemontować i wyrejestrować gaz. :roll: Za wszystko zapłacisz i tak. Moim zdaniem jak auto się trzyma kupy ,to warto ten gaz naprawić i użytkować normalnie.
artur73
Awatar użytkownika

01 Kwi 2015, 15:26

No dobra sam nic i tak nie zdzialam prawdopodobnie. Dzieki za odp :)
ilawiaczek
Nowicjusz