Problem z hamulcem ręcznym Golf IV

21 Kwi 2013, 12:57

Mam problem z hamulcem ręcznym po wymianie nowej tarczy i klocków. Czasami działa, a czasami nie, czy to może być spowodowane wymianą i co najlepiej w tej sytuacji zrobić? Dzięki za pomoc.
patip88
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf IV

23 Kwi 2013, 01:35

Jak to czasem działa czasem nie? Może to być spowodowane nie fachową wymianą. Mam nadzieję, że nie wymieniłeś TARCZY tylko TARCZE bo zawsze wymienia się parami - osiami. Ok, jeżeli masz z tyłu tarcze to do sprawdzenia - przeczyszczenia/naprawy zacisk. Jeśli bębny to samoregulatory...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Kwi 2013, 14:43

Jeżeli są tarcze, to do czyszczenia lub wymiany tłoczek plus uszczelnienia oczywiście. A jak są to tarczobębny to do czyszczenia lub wymiany samoregulatory. Może też być zapieczona linka lub same mechanizmy przy tarczy ( od zewnątrz ).
No i też mam nadzieję, że tarcze wymieniałeś obie oraz klocki też w obu kołach, a nie tylko ta tarcza i klocki na jednym kole? Te elementy ZAWSZE wymienia się parami na każdej osi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2013, 16:27

Wymieniłem tarczę i klocku na obu kołach i nie ma dalej ręcznego. Ręczny jest ale przy pomocy hamulca nożnego, gdzie jest samoregulator ? Linki działają, nie są zapieczone.
patip88
Nowicjusz

26 Kwi 2013, 16:29

Tłoczki w zacisku są sprawne
patip88
Nowicjusz

26 Kwi 2013, 18:49

patip88 napisał(a):gdzie jest samoregulator ?
Jest w tłoczkach. Jeśli tłoki wycofałeś niefachowo , na siłę , to tym samym samoregulatory mogły zostać uszkodzone i stąd taki efekt.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...
    Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...

26 Kwi 2013, 19:19

ok, dzięki za wskazówki, jeszcze sprawdzę, ale pewnie teraz pozostanie mi wymienić zacisk.
patip88
Nowicjusz