Problem z OC, bardzo prosze o pomoc.

24 Cze 2009, 20:38

Witam serdecznie i prosze o pomoc.

Na wstępie postaram się po krótce opisać sytuacje.
W zeszłym roku w lecie (tj.2008) zakupiłem samochód sprowadzony z Austrii.
Opłaciłem cło, uiściłem opłate recyklingową, wykonałem przegląd itd. ; załatwiłem wszystko co należy zrobić aby zarejestrować pojazd.
Otrzymałem próbny dowod rejestracyjny ...i na tym etapie sprawa z powodów osobistych pozostała nie dokonczona.

Obecnie wróciłem do tematu; okazuje się jednak, że auto prócz dopełnienia obowiązku rejestracji trzeba automatycznie wykupić OC.
Chciałem zgłosić się do wydziału komunikacji po tzw. twardy dowód oczywiście z OC - tylko co z datą wykupienia ubezpieczenia? Wiem natomiast, że urząd zobowiązany jest do zawiadomienia o takiej sytuacji UFG co grozi ostrym uszczupleniem portwela.

Jeśli w tej sytuacji istnieje jakakolwiek możliwość rozwiązania problemu bez konieczności uiszczenia tej gigantycznej kary, uprzejmie prosze o podpowiedz.
layman
layman
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

25 Cze 2009, 15:32

Idz do ubezpieczalni(możesz powiedzieć,że wcześniej miałeś ubezpieczony gdzie indziej,a teraz chcesz u nich - nie musisz nic mówić,że nie miałeś ubezpieczenia),ubezpiecz samochód i idz do WK po twardy dowód.W WK interesuje ich tylko to,czy samochód jest ubezpieczony podczas odbierania dowodu.Może uda ci się jakoś uniknąć kary,bo jak narazie to mają tam niezły....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...