Problem z odpaleniem auta po pustym baku [Ford Focus MK1 2003r. TDCi]

27 Mar 2019, 21:23

Witajcie forumowicze!
Wczoraj zdarzyła mi się niecodzienna sytuacja, która swoje skutki miała dnia dzisiejszego. Otóż, wczoraj podjechałem sobie normalnie pod dom, zgasiłem autko no i poszedłem spać. Natomiast dzisiaj chcąc ruszyć w drogę swoim Fordziakiem spotkał mnie mały surprise. Poziom paliwa [olej napędowy] był na zerowym poziomie! [pływak musiał się coś zawiesić i nie zaświeciła się rezerwa] Autko odpaliło tylko na dwie sekundy po czym zgasło. Próbowałem odpalić je jeszcze raz i nie zahulało, domyśliłem się więc, że chodzi o paliwo. No to ja myk na stację w kanister [10L] wlałem wszystko do zbiornika, no, ale niestety autko nie odpala, próbowałem zakręcić około 3 razy, ale nie zaświstało nic.
Co w takiej sytuacji zrobić? Zadzwoniłem do dwój znajomych mechaników i otrzymałem dwie odpowiedzi:

-> kręcić do skutku, aż autko odpali

-> wziąć autko na hol i wtedy próbować zakręcić nim

Przy pierwszej opcji nie wiem, czy nie zaszkodzę jeszcze bardziej autku, czy nie zapowietrzę w jakiś sposób układu paliwowego.

Natomiast nie wiem jak drugi sposób, czy ma on szansę powodzenia?
Co uważacie, jakie rady macie?
Szary078
Obserwowany

27 Mar 2019, 22:25

Szary078 napisał(a):czy nie zapowietrzę w jakiś sposób układu paliwowego.
już to zrobiłeś dlatego nie odpala

rwanie na hol nie polecam aczkolwiek to metoda która działa. Fordy ciężko się odpowietrzają, długo trzeba kręcić ale możesz z pomocą innej osoby kręcąc psikać plakiem w filtr powietrza, tylko nie za dużo bo się wkręci na obroty poza skale :P
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...