Problem z samochodem VW V 1.9 TDI-Silnik nierówno pracuje

27 Gru 2021, 12:17

Dzień dobry, mam problem, gdy odpalam silnik to on nierówno pracuje, nie wchodzi w obroty (tak jakby pracował na 3 cylindry). Samochód przy tym mocno dymi ,a spaliny mocno śmierdzą . Gdy się rozgrzeje to normalnie wchodzi na obroty i przestaje dymić . Dodam ,że kilka razy byłem już u mechanika .(Była wymieniona listwa ,sprawdzano pompowtryski ). Poprawy brak . Proszę o pomoc.
Samochód VW GOLF V 2008 1.9 TDI
Robert88
Nowicjusz

27 Gru 2021, 12:31

Odpala normalnie bez problemu?

Robert88 napisał(a):Dodam ,że kilka razy byłem już u mechanika
Sprawdzone zostało ciśnienie sprężania na zimnym i ciepłym silniku?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2021, 12:57

Tak,było sprawdzane i jest ok
Robert88
Nowicjusz

27 Gru 2021, 13:08

A ktos w ogole zajrzał do świec żarowych?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2021, 13:26

Problemów może być kilka i warto zacząć od sprawdzenia świec żarowych jak wspomniał @Kao, dalej sprawdzić dawki wtryskowe dla zimnego silnika, zobaczyć czy płyn chłodniczy nie przedostaje się do któregoś z cylindrów podczas dłuższego postoju (tylko tu chodziłby nierówno przez chwilę i raczej dymił na biało-szaro), itd...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lut 2022, 13:13

u mnie jest podobnie. kolega mówił mi coś o czyszczeniu wtryskiwaczy
Magik29
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...
    Widzisz wypadek? Nie bądź gapiem!
    Kiedy na trasie, którą przejeżdżamy, wydarzy się wypadek, wielu kierowców zwalnia, by przyjrzeć się miejscu zdarzenia, a nawet je sfotografować czy sfilmować. Może to utrudnić pracę osobom udzielającym pomocy, ...

15 Mar 2022, 18:01

Czasem to pomaga. też o tym pomyślałem. są środki np tec 2000 pomarańczowy przeznaczone do takich rzeczy
JarekBlog
Nowicjusz