REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Tak czytam Twój post czytam jeszcze raz i jeszcze raz i nie rozumiem jaki to ma związek z obecnym tematem wycieku płynuPhantomASA1 napisał(a):Jaka jest w tym silniku temperat.otwarcia termostatu,czyli termostat w sumie,lub jaką pokazuje temp.na blacie max. ale lepiej byłoby wiedzieć przy jakiej temp.otwiera się termostat.
Oj tam , tam , tam........ tu w temacie silniczek z układem chłodzenia prostym jak budowa cepa Bez udziwnień . Można by było na jego podstawie uczyć w szkole zawodowej jak działa układ chłodzenia . Zresztą to konstrukcja z przed 30 lat .Ale żeby nie było że coś opel odwalił w tym silniku . A odwalił . Olej silnikowy czasami gromadzi się w filtrze paliwa . Nie wyjmiesz wtryskiwaczy jak nie dżwigniesz wałka rozrządu ......i takie tam inne pierdołyPhantomASA1 napisał(a):,to ty nie masz pojęcia co Opel odwalał,lub odwalił z układami chłodzenia
ineedl napisał(a):Jak już się ten temat odświeżył to mogę powiedzieć że to dodatkowe uszczelnienie przy pomocy tego silikonu pomogło. Nie widać by zaczynało się pocić a w lutym wyjątkowo zrobiłem dwa razy większy przebieg niż zazwyczaj w miesiąc,
A wiesz że nie przyszło na myśl . Ciekawe .Naprawdę ?. Wskazujesz na dolny czy górny łąńcuch ? Bo wiesz przecie że są dwa .Dolny z wału korbowego na pompę wtryskową , drugi z pompy na wałek rozrządu . Krótkie są. Przekładałem / wymieniałem parę razy przy okazji wymiany tych silników . A to się urwał zawór i zrobił spustoszenie , a to pękł wał korbowy itp.... Wracając do łańcucha / łańcuchów . Obydwa mają po dwie prowadnice i każdy ma osobny napinacz . Jakoś nie mają jak tłuc po obudowie .Krukjan napisał(a):Nie przyszło wam też do głowy że łańcuch przy przebiegu nie wiem jakim , obstawiam że na blacie 250tyś a w pamięci z 500tyś ma, więc ten łańcuch robi się luźny i wali po obudowie i szlak trafia tą uszczelkę od tego ?
Masz lepszy pomysł ?? Słuchamy ... Czy może mamy zgodzić się na wieczny wyciek . A może mamy wyrównać krzywizny . A może mamy wymienić te elementy które się pokrzywiły czyli wymienić na nową głowicę. To w niej jest zamontowany termostat.Krukjan napisał(a):Dlaczego @Kao i @Bonifacy doradzaliście silikon jak jacyś druciarze a nie przyszło wam do głowy że po prostu silnik w tym miejscu jest od starości krzywy i wiecznie będzie kłopot w tym aucie z wyciekiem z tego miejsca??
Krukjan napisał(a):ja klientom przy starych autach czasem odradzam takie naprawy
Krukjan napisał(a):wystarczyło dolewać, jazda z tym wyciekiem nie powodowało negatywnych skutków
Krukjan napisał(a):nie opłaca.
Robiłeś to na pałę czy posiadasz pełny zestaw blokad z takim ustrojstwem do wstępnego napięcia łańcucha górnego ?Krukjan napisał(a): wiem że są dwa łańcuchy , nie jeden taki przekładałem
To trzeba się zastanowić zanim napisze się bzduręKrukjan napisał(a):trochę wypaliłem głupio
Ja się nie obrażam . nie napisałem jednoznacznie że jest be,,,,.Krukjan napisał(a):Nie obraź się ja uważam ten motor za bardzo dobry
Moim zdaniem nie puściKrukjan napisał(a):Moim zdaniem silikon ten puści
Ta ...to teraz kolega z tematu aby nie być druciarzem według Ciebie zdejmuje termostat , usuwa silikon . Kupuje uszczelki na zapas od kilku producentów i testuje każdą z nich co sobotę zamiast pobyć z rodziną i cieszyć się życiem .Przecież nie ma co innego do roboty . To nie stacja kosmiczna a zwykły opel . Choć fabryka coś tam odwaliła to czemu jej nie poprawić prostym sposobem ?Krukjan napisał(a):wymieniałbym do skutku
bonifacy napisał(a):Ta ...to teraz kolega z tematu aby nie być druciarzem według Ciebie zdejmuje termostat , usuwa silikon
bonifacy napisał(a):nie napisałem jednoznacznie że jest be,,,,.
Tu się kłania znajomość tematu / problemu i konstrukcji. Obrzygany zostawić ? Czym ? Jakoś tutaj na forum jest ostatnio wysyp jakiś dziwnych doradcówKrukjan napisał(a):Jak już spaprał to trzeba cały nowy z obudową, jak taki obrzygany zostawić