Proszę o pomoc w wyborze dobrej oponki letniej wymiary: 165/70 R14 - Kropek ten sam co w temacie 1,2 8v
Wstępnie ma na oku: 1. Barum Brillantis 2 165/70 R14 85 T XL - Opór toczenia E, Hamowanie deszcz C, 71dB 2. Uniroyal RainExpert 165/70 R14 81 T - Opór toczenia E, Hamowanie deszcz B, 70dB 3. Fulda ECOCONTROL 165/70 R14 81 T - Opór toczenia E, Hamowanie deszcz C, 67dB 4. Toyo NanoEnergy3 165/70 R14 85 T XL - Opór toczenia C, Hamowanie deszcz C, 69dB 5. Nokian i3 165/70 R14 81 T - Opór toczenia F, Hamowanie deszcz E, 71dB 6. Yokohama Blue Earth AE01 165/70 R14 81 T - Opór toczenia C, Hamowanie deszcz C, 69dB
Zauważyłem nowe japońskie oponki Toyo NanoEnergy3 (jakaś nowość), mają podobne parametry co Yokohama Blue Earth, jednak zero testów na necie jedynie znalazłem do Toyo NanoEnergy2.
Proszę o pomoc na forum z uwagi, iż komentarze na stronach sklepów nigdy nie stosuje jako wykładni z uwagi na działania marketingowe sprzedawców. Mile widziane opinie użytkowników w/w oponek. Mój budżet to 175zł max za oponkę
I patrzysz tylko na noty z etykietowania? To tylko 3 kryteria w tym jedno z komfortu a reszta???????? Toyo to nie najlepszy wybór moim zdaniem Uniroyale albo Yokohama lepsze. Patrz na testy Uniroyala [link wygasł] i zobacz z czego m.in. składa się bezpieczeńśtwo choć to nie są wszystkie kryteria oceny bo jakby tak na wszystko patrzeć to by człowiek oszalał, ale nie kieruj się nigdy etykietami tylko - ok są ważne, ale nie najwazniejsze.
Dość długo wertowałem testy opon i powiem że Toyo wypada porównywalnie do Yokohamy. Szukałem kompromisu, Toyo pozytywnie oceniają za granicą, mało o niej opinii w Polsce. Jednak zaryzykowałem, gdyby Yokohama letnia plasowała się w granicach 170zł jak to było porą zimową to pewnie wybrałbym Yokohamy. No niestety czeka mnie wymiana paska rozrządu i uszczelki pokrywy zaworów toteż zrezygnowałem z dopłacenia do kpl. opon Yokohamy 100zł.
Co do Uniroyal, na pogodę deszczową super jedna z najlepszych, zaś na suchej nawierzchni wypada o wiele gorzej, 6 na 10 to trochę mało jak na oponę średniej klasy, z ścieralnością podobnie 6 na 10.
Test (ocena punktowa) prowadzenia na suchej nawierzchni jednego z serwisów, na innych jest podobnie
Na jeden test nie ma co patrzeć zweryfikuj sobie kilka, albo wejdź na stronkę [link wygasł] mają tam oceny na podstawie wielu testów. Jeden test nic nie znaczy zwłaszcza, że jak pewnie słyszałeś z tymi testami to bywa jak z meczami w Polsce. Jeżeli oceny dobre się powtarzają to warto się im przyjżeć bliżej
Czy serwisowanie w ASO się opłaca? Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
Toyota Corolla 1.8 VVT-i Hybrid - test spalania To jeden z powodów, dla których najnowsza, 12. już generacja Toyoty Corolli szturmem zdobyła rynek kompaktowych samochodów, obejmując pozycję lidera w swoim segmencie. Wersja z hybrydowym napędem 1.8 ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.