Proste pytanie - Chip tunning 1.9 TDI

17 Lut 2012, 19:11

Hey!

Ostatnio rozglądam się za możliwościami zwiększenia mocy w moim AUDI A4 2000 r. 1.9 TDI. Jako logiczną kolej rzeczy przyjąłem, że najlepszym rozwiązaniem będzie chip tunning.

Niemniej jednak, jako że nigdy nie miałem z tym fizycznej styczności, mam pewne pytanie co do praktycznego aspektu przeprogramowania sterownika.

Czy zmiany dokonane w sterowniku silnika (przez tunera) są w jakiś sposób narażone na kasacje przez nieudolnych pracowników stacji diagnostycznych itp. ?
Mam tu na myśli baranów, którzy gdy tylko pojawia się jakiś problem z oprogramowaniem, resetują cały komputer samochodu. Czy w takim wypadku jesteśmy narażeni na utratę wcześniejszych parametrów ?

Pytam, bo wydatek rzędu ~ 1500 zł to dosyć sporo, zwłaszcza gdy kasa może pójść w błoto przy pierwszej wizycie w warsztacie.

Pozdrawiam ;)
haveNiceDa
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 09 1980

18 Lut 2012, 15:55

jeśli montujesz dobrego boxa to nie ma szans go uszkodzić jakimkolwiek podpięciem auta pod kompa
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...
    (nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...