Prowadzenie auta jedną ręką

Jak ty jeździsz?

Z jedna ręką na kierownicy
92
69%
Z dwiema rękoma na kierownicy
42
31%
Razem głosów : 134

14 Mar 2010, 15:09

piotrauto napisał(a):Thomson, nie no bez przesady w trasie to ja nawet przy 140-160km/h trzymam jedną rękę na kierownicy

Idiota :grin:
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

14 Mar 2010, 16:03

piotrauto napisał(a):Thomson, nie no bez przesady w trasie to ja nawet przy 140-160km/h trzymam jedną rękę na kierownicy

A ile masz lat ?? Bo coś mi się zdaje że jeszcze nie dorosłeś do jazdy samochodem :lol: :lol:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Mar 2010, 17:38

BO piotrauto prowadzi jedną ręką na klawiaturze w Need For Speedzie :twisted:
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

14 Mar 2010, 17:56

Kurde ale się uśmiałem godny tekst :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 21:52

piotrauto:

:roll:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

14 Mar 2010, 22:40

Chłopak po prostu lubi bajerować :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...

14 Mar 2010, 23:13

MajkPZM napisał(a):Filmik z udziałem Św Pamięci Mariana Bublewicza, który tłumaczy jak uzywać poprawnie kierownicy:)

Dziś miałem osoby trzecie w aucie, z których jedna oglądała ten filmik. Nieświadomie zostałem "przyłapany" na kręceniu zgodnie z poradami pana Bublewicza :D

zbychu57 napisał(a):BO piotrauto prowadzi jedną ręką na klawiaturze w Need For Speedzie :twisted:

Paradoksalnie jak gram na kompie na kierownicy Logitech Formula Force EX to trzymam ją 2 rękami. Z uwagi na silnik force feedback'a nie da się jeździć jedną ręką, bo cholernie ciężko ją wyczuć (drgania nie przeszkadzają, ale ciężko chodzi). W normalnym aucie jest o wiele lepiej :D No ale za to Logitech ma pełny skręt w jedną stronę na 90 stopniach, a moje auto niestety nie :/
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

14 Mar 2010, 23:23

To dobry z ciebie uczeń :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 23:54

Hehe tylko że ja obejrzałem ten filmik wczoraj po raz pierwszy, a autem jeżdżę już parę lat :D Wypracowałem zdrowe odruchy :D
Thomson
Nowicjusz

15 Mar 2010, 00:33

hmm tzn co takiego robisz? krzyzujesz ręce? czy mydełko fa? Te sposoby są skuteczne jesli chodzi o sytuacje awaryjne, kątry lub szybką jazde w poslizgach a nie o jazde w miescie bo osobiscie uważam, że krzyzowanie rąk na skrzyzowaniu w miescie to głupota, tak samo jak kręcenie samym nadgarstkiem jednej ręki.
MajkPZM
Zaawansowany

15 Mar 2010, 09:58

MajkPZM napisał(a):hmm tzn co takiego robisz? krzyzujesz ręce? czy mydełko fa? Te sposoby są skuteczne jesli chodzi o sytuacje awaryjne, kątry lub szybką jazde w poslizgach a nie o jazde w miescie bo osobiscie uważam, że krzyzowanie rąk na skrzyzowaniu w miescie to głupota, tak samo jak kręcenie samym nadgarstkiem jednej ręki.

Nie miałem na myśli, że zawsze kręcę w sposób "wyścigowy". Sytuacja wczorajsza dotyczy sposobu pokazanego w filmiku ok minuty 3:40 i nie była to sytuacja "zwyczajna" - zakręt był pokonywany dość szybko, było ślisko, więc musiałem być gotowy na ewentualny poślizg. W mieście z reguły jeżdżę jedną ręką (na filmiku ok 4:05), ale nie kręcę w tempie pokazanym przez pana Bublewicza :]
Thomson
Nowicjusz

15 Mar 2010, 13:30

Na mieście, przy manewrach (parkowanie), w trasie w sumie też - jedną ręką. Druga dochodzi zawsze gdy jadę z dużą prędkością bądź gdy lecę po jakiejś drodze fatalnej jakości (dziury, koleiny i inne często spotykane głupoty).
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

15 Mar 2010, 22:10

samurajsj700 napisał(a): a nie znam kierowce który by sobie dal rade jedna ręką wyjść z poślizgu albo ominięcia jakieś ruchomej przeszkody ,,,

no to ja jestem pierwszy bo mi się udało na sniegu przy 60 km\h- podczas poślizgu szybciej zrobisz kontre jedną ręką niż dwoma- niepotrzebnie się nakręcisz kółkiem a i tak nie zdążysz odbić.
generalnie zawsze trzymam jedna lewa ręką kółko mniej więcej na godzinie 8 jak również "po cwaniacku" jedną ręką na godzinie 10 czy 11 cos koło tego i tak lepiej czuje samochód- wiadomo że przy wpadnieciu w dziurę jak mocno ściągnie samochód to ciężej utrzymać jedną ręką ale tak jest wygodniej,nawet przy wyprzedzaniu .Obie ręce kładę dopiero przy prędkości ok 110 km/h albo w trudnych warunkach.
kemot
Nowicjusz

Miejscowość: Skądinąd

15 Mar 2010, 22:38

kemot napisał(a):
samurajsj700 napisał(a): a nie znam kierowce który by sobie dal rade jedna ręką wyjść z poślizgu albo ominięcia jakieś ruchomej przeszkody ,,,

no to ja jestem pierwszy bo mi się udało na sniegu przy 60 km\h- podczas poślizgu szybciej zrobisz kontre jedną ręką niż dwoma- niepotrzebnie się nakręcisz kółkiem a i tak nie zdążysz odbić.
generalnie zawsze trzymam jedna lewa ręką kółko mniej więcej na godzinie 8 jak również "po cwaniacku" jedną ręką na godzinie 10 czy 11 cos koło tego i tak lepiej czuje samochód- wiadomo że przy wpadnieciu w dziurę jak mocno ściągnie samochód to ciężej utrzymać jedną ręką ale tak jest wygodniej,nawet przy wyprzedzaniu .Obie ręce kładę dopiero przy prędkości ok 110 km/h albo w trudnych warunkach.

Przy 60km/h to sobie można nosem kontrować... sproboj kiedys zrobic precyzyjną kontre przy 140-150, sam często się bawie na zamkniętych placach/torach przy takich prędkosciach i wiem, że 2 ręce zrobia szybszą i bardziej precyzyjną kontre aniżeli jedna łapa. Jedna łapa jest dobra tylko jak masz dobrą kierownice + rękawiczke, wtedy nagarstkiem łapiesz na dole kierownice i kręcisz, a druga ręka w tym czasie zmienia biegi albo operuje hamulcem ręcznym, jesli nie zmieniasz biegu/ hamujesz ręcznym to nie ma sensu kręcic jedną łapą:)
MajkPZM
Zaawansowany

15 Mar 2010, 22:55

@ MajkPZM
150 na rękawie? Gratulacje. Jeżdże kilka lat i nigdy nie zrobiłbym szybciej kontry dwoma rękoma przy poslizgu bocznym. Przy omijaniu przeszkody(odbiciu kierownicą)-jeden ch*j czy jedną czy dwoma.
kemot
Nowicjusz

Miejscowość: Skądinąd