Prowadzenie pojazdu przez nieletnich.

20 Cze 2009, 18:46

Witam!
Ostatnio widziałem jak , chłopak może wyglądał na 14-15 lat(Napewno nie miał ukończonego 18 roku życia) jeździł po placu manewrowym Toyotą Yaris .Robił sobie łuki , jazdę po "ósemce" itp.... Moje pytanie brzmi czy na placu manewrowym lub na terenie prywatnym nieletni może prowadzić samochód , motocykl pod kontrolą dorosłego posiadającego Prawko ? W sumie sam nie jestem pełnoletni no ,ale ze mną i motoryzacją to zupełnie inna historia .... Także czekam na odpowiedź bo jestem ciekaw czy łamałem przepisy czy nie bo o jeździe po drodze nie wspomne bo to akurat oczywiste ,że to wykroczenie ...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi !
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

20 Cze 2009, 20:04

Po własnym prywatnym podwórku możesz jeździć czym tylko chcesz. Jeżeli właściciel placu wyraża zgodę, to co to kogo obchodzi? Policja nie chce interweniować na parkingach pod sklepami, a co dopiero mówić o prywatnych posesjach, czy ogrodzonym terenie?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2009, 13:08

Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym obowiązuje na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania.Strefa zamieszkania,to wiadomo gdzie jest.A co to są drogi publiczne,to można poczytać w ustawie o drogach publicznych.Na wszystkich innych drogach ustawa nie obowiazuje.Prywatny parking nie należy do drogi publicznej,więc można tam jeździć jak się chce,czym się chce i kto chce.Tak samo własne podwórko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...