Przegazówka

10 Mar 2011, 22:39

Witam!
Temat może nieco zahacza o styl jazdy, jednak głównie problem jest bardziej techniczny.
Chodzi o możliwość stosowania tzw. redukcji z międzygazem w samochodach z elektroniczym pedałem gazu. Otóż zauważyłem, że w Hondzie Civic VIII (najnowszej) jest to niemożliwe do wykonania. W momencie wciśnięcia sprzęgła silnik nie reaguje na dodanie gazu! Zredukować bieg można jedynie wolno puszczając sprzęgło, co jest bardzo nieefektywne, a przy wiekszych predkosciach obrotowych powoduje szarpanie. Problem ten nie wystepuje w Civicach poprzednich generacji ze wzgledu (jak sie domyslam) na pedal gazu na lince.
Moje pytanie jest następujące: czy we wszystkich samochodach z elektronicznym pedalem gazu nie da sie stosować redukcji z międzygazem? czy można temu jakoś zaradzić? Dodam, że wspomniana Honda jest jak najbardziej sprawna ;)
Z góry dzieki za odp. Pozdr.
Sanchez_123
Nowicjusz

Miejscowość: CK
  • 11 Mar 2011, 02:02

w 99% z elektronicznym pedałem można ;) aż dziwi mnie że tam nie można :shock:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

11 Mar 2011, 12:40

Może przedstawie troche dokładniej jak to wygląda: bezpośrednio po wciśnieciu sprzęgła nie można dodać od razu gazu w celu zrównania obrotów silnika ze skrzynią biegow, lecz trzeba czekać do momentu jak silnik osiągnie obroty biegu jałowego. Wtedy od biedy można dodać gazu tak żeby zasprzęglić gładko, ale jest to niezwykle trudne i czasochłonne.. Cała operacja traci wtedy sens, szczególnie jak redukujemy biegi w czasie hamowania. :neutral:
    Sanchez_123
    Nowicjusz

Miejscowość: CK