Przegląd auta z LPG

28 Maj 2016, 20:29

Witam i pozdrawiam wszystkich
Piszę do was w sprawie przeglądu auta z LPG. Czytałem na różnych forach, że podczas przeglądu sprawdzają atest na zbiornik i wyciąg świadectwa homologacji, a z kolei na jeszcze innych piszą, że jest tylko potrzebny atest na zbiornik. I tu pytanie- czy jest obowiązkowy ten wyciąg świadectwa homologacji podczas przeglądu? Piszę dlatego, bo nie dostałem od poprzedniego właściciela tego wyciągu(dostałem tylko kartę pojazdu i atest na butlę), a zbliża mi się przegląd, a czytałem, że trzeba długo czekać na kopię wyciągu z serwisu, gdzie była ta instalacja montowana. Poza tym, nie wiem co to za instalacja i gdzie była montowana, bo od chwili założenia jestem chyba trzecim nabywcą.

Czy (oni) w stacji nie mają już wklepane w komputer, że moje auto ma te świadectwo homologacji (oczywiście tam, gdzie ten samochód był sprawdzany na przeglądzie)?
Czy coś ma z tą sprawą wspólnego wpis w karcie pojazdu?

Bardzo proszę o odpowiedzi w tej sprawie.
szosownik
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 29 07 1979
Przebieg/rok: 43tys. km
Auto: Citroen Xsara
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2016, 21:38

szosownik napisał(a): że podczas przeglądu sprawdzają atest na zbiornik i wyciąg świadectwa homologacji,
Niestety ale tu masz rację.Rózne jest podejście diagnostów w tym temacie.Wynika to z róznej interpretacji przepisów w tym temacie.Ja osobiscie sprawdzam tylko i wyłacznie
szosownik napisał(a): atest na zbiornik.
podpisany i zatwierdzony przez inspektora TDT.
szosownik napisał(a):Czy (oni) w stacji nie mają już wklepane w komputer, że moje auto ma te świadectwo homologacji
Tego się nie wpisuje do rejestru badań-kompa...Nie ma takiego obowiązku...
szosownik napisał(a):Czy coś ma z tą sprawą wspólnego wpis w karcie pojazdu?
Absolutnie nie....Moja rada-jechać na OBT tam gdzie nie ządają swiadectwa homo montazu instalki...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Maj 2016, 21:15

Jeżeli masz adnotację w dowodzie rejestracyjnym że auto ma zamontowaną instalację LPG wystraczy że masz świadectwo na zbiornik. Przegląd kosztuje 162zl i o to cała różnica.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...