Przejechanie 2 przecznic bez tablic rejestracyjnych

23 Lis 2015, 12:59

Witam,
Mam pytanie, na które nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Jutro przyjedzie do mnie auto z Niemiec na lawecie, zostało wyrejestrowane, więc nie mam tablic rejestracyjnych . Musi zostać zdjete z lawety 2 przecznice (około 300-400m) od bloku z parkingiem strzeżonym gdzie chcę go zostawić. Niestety samochód z laweta nie da rady tam wjechać ze względu na naprawdę wąską jednokierunkowa uliczke.

Będę miał wszystkie dokumenty do samochodu plus umowe kupna. Pytanie co w wypadku, jeśli jakimś cudem wpadnę po drodze na policje - czy taki przejazd jest dozwolony? Czy da się to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? Może ktoś z użytkowników miał już podobną sytuację?

Dzięki z gory!
Mariusz
mariuszg91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 09 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Lis 2015, 18:31

mariuszg91 napisał(a): Pytanie co w wypadku, jeśli jakimś cudem wpadnę po drodze na policje - czy taki przejazd jest dozwolony?
Włącz myślenie.. :!: Mozesz sie poruszać samochodem bez TR,bez przeglądu i co najwazniejsze i najdrozsze-bez OC....Jak kumasz... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

23 Lis 2015, 21:18

mariuszg91 napisał(a):Niestety samochód z laweta nie da rady tam wjechać ze względu na naprawdę wąską jednokierunkowa uliczke.

Chyba coś tu kombinujeszszszsz... Laweta ma jakieś ponadwymiarowe gabaryty? Osobówka sie zmieści, a laweta już nie :?: To jakiej szerokości jest ta laweta? Chyba, że to nie jest droga tylko jakiś chodnik, po którym nie wolno jeździć, a ty coś kombinujesz...
Reasumując - jak normalna osobóka da radę jechać, to normalna laweta równiez musi dać radę tam wjechać.
A co do pytania, to odpowiedz już masz. Wszystko zalezy od tego, czy trafisz na patrol policji lub czy coś się po drodze nie zdarzy - i niekoniecznie musi to być twoja wina. Kłopoty możesz mieć nawet wtedy, jak ktoś tobie nie ustąpi pierwszeństwa i dojdzie do kolicji. Mimo, że to nie twoja wina, konsekwencje ( i to dość duże ) poniesiesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2015, 21:25

Nie o to chodzi. Mógłby w nią wjechać bliżej bloku (dalej nie wykręci), ale jak wspomniałem jest to często uczeszczana jednokierunkowa ulica, więc nie ma możliwości tam wyładować samochodu.

Tylko zapytałem o wasze doświadczenia może jakieś rady. Fajnie, że jesteście tacy doświadczeni, ale nie trzeba od razu krytykować. Myślałem, że można liczyć na pomoc, a jestem oskarżony o kręcenie i głupotę. Nie po to jest forum:)

Pozdrawiam
mariuszg91
Nowicjusz

23 Lis 2015, 21:52

Eeeetam, od razu krytykujemy :wink: Ani troszkę. Pomyśl nad tym na spokojnie. Droga jest często odwiedzana p[rzez samochody. Trudno - jak zarządca drogi nie zadbał, żeby była szersza, to jego problem...Wjeżdżasz lawetą, rozładowujesz auto i już. A jak jakieś auta w tym czasie podjadą, to muszą poczekać niestety....Rozładunek auta nie trwa przecież 20 minut, tylko z 3 minutki, więc nic złego się nie stanie.
I popatrz na to z drugiej strony - co się dzieje, jak się komuś na tej dróżce auto zepsuje?
No i kolejna sprawa - jest to jedyna droga dojazdowa do skrzyżówania na którym się ona kończy, czy są inne grodi, równoległe? Podejrzewam, że są. Więc nie ma problemu - jak kierowcy zauważą, że droga jest zablokowana, to pojadą równoległą. I już. A jak się komuś nie podoba poczekać 3 minutki, to trudno - pretensje o gabarytach do właściciela drogi. A jak jest to droga osiedlowa, to do zarządcy terenu.
I kolejna sprawa do przemyśłenia - będziesz ryzykował taką kasą dlatego, że zarządca drogi nie pomyślał o jej gabarytach?
Wiem, że to brzmi delikatnie po hamsku, ale trudno - jak cię policja złapie, to płacił będziesz ty, a nie zarządca drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2015, 22:11

Pogadam jeszcze z facetem, ale tam naprawdę wiele samochodów jeździ, a ulice rozwiązane są tak głupio (masz racje), że jak ktoś ją wybierze to już nie nawróci, bo na poboczach z obu stron parkują samochody (uroki centrum Krakowa). Rozważam wyjęcie tablic rejestracyjnych z auta teściowej i przejechanie tych 300-400m spokojnie pod dom, żeby nie zwrócić na siebie uwagi. Jak już wyjadę na właściwą uliczke między kamienice będę spokojny :)
mariuszg91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...

24 Lis 2015, 09:32

mariuszg91 napisał(a): Rozważam wyjęcie tablic rejestracyjnych z auta teściowej i przejechanie tych 300-400m spokojnie pod dom, żeby nie zwrócić na siebie uwagi.
Widzę ze jednak włączyłeś myślenie.. :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014