Przerywany dźwięk tarcia podczas jazdy na rondzie

13 Cze 2019, 07:03

Witam. Jakiś czas temu zauważyłem że podczas jazdy na rondzie słychać słaby przerywany dźwięk jak by tarcia. Pierwszy raz myślałem że to łabędzie gdzieś lecą :). Teraz jestem pewny że to coś z autem. Nie jestem pewny z której strony.

Chciał bym dodać że za dwa dni wymieniam opony bo są z 2012 roku i mechanik kazał wymienić bo mogę nie dojechać na urlop. Mam nowe przednie hamulce (wszystko) i łożyska.

Auto to Suzuki liana 2005. Czy ktoś wie co to może być? Za dwa tygodnie jadę na urlop 500km autostradą i torszke się boję bo to moje pierwsze auto.

Z góry dziękuję za pomoc.
ArianV8
Nowicjusz

• 13 Cze 2019, 09:12

ArianV8 napisał(a):Chciał bym dodać że za dwa dni wymieniam opony bo są z 2012 roku i mechanik kazał wymienić bo mogę nie dojechać na urlop
    Skoro tak twierdzi to pewni są już mocno zużyte i wtedy warto to zrobić.
    ArianV8 napisał(a):podczas jazdy na rondzie słychać słaby przerywany dźwięk jak by tarcia
    Na rondzie jeździsz w lewo, spróbuj gdzieś na jakim pustym placu zrobić podobnie z jazdą w drugą stronę i słuchaj czy taki dźwięk również będzie występował. Warto tu sprawdzić osłony tarcz hamulcowych które czasem potrafią brzęczeć wpadając w rezonans podczas skrętu. Inną rzeczą może być np. łożysko któregoś z kół.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
      Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...
      Audi R8 V10 RWS
      Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...