Przy zmianie z 6 na 7 bieg obroty spadaja dwa razy

19 Mar 2018, 14:10

Witam w audi q3 z 2013 roku przy 30.000 km padla mi skrzynia s tronic 7mio biegowa po wymianie na nowa zauwazylem, gdy wejdzie 7my bieg przy predkosci ok 100 km/h obroty spadaja jak by dwa razy najpierw lekko raz ze zmiana na ekranie z d6 na d7 a za ulamek sekundy drugi raz wraz z praca silnika. Czego moze to byc objaw ?
Rbs1990
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi q3
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2013

19 Mar 2018, 18:36

Wlasnie jechalem po zone do pracy i wyprzedzalem tira bieg z 6 na 7 zmienil sie przy predkosci ok 120 km/ h i nie wystapil powyzej opisany objaw :shock:
Rbs1990
Nowicjusz

10 Maj 2018, 12:14

Rbs1990 napisał(a):gdy wejdzie 7my bieg przy predkosci ok 100 km/h obroty spadaja jak by dwa razy najpierw lekko raz ze zmiana na ekranie z d6 na d7 a za ulamek sekundy drugi raz wraz z praca silnika.
Wygląda to tak jak by zapinał się "lock-up" który jest stosowany w skrzyniach z klasycznym konwerterem hydrokinetycznym czy jest on w s-tronic'u tego nie wiem ale sytuacja którą opisujesz podsunęła mi takie rozwiązanie.
W skrócie "lock-up" blokuje konwerter podczas jazdy ze stałą prędkością i przy jego zapięciu właśnie obroty tak spadają o 100-200 mniej. W ASB która ma np. 4 biegi przeważnie lock-up jest na 3 i 4 biegu.

Rbs1990 napisał(a):Wlasnie jechalem po zone do pracy i wyprzedzalem tira bieg z 6 na 7 zmienil sie przy predkosci ok 120 km/ h i nie wystapil powyzej opisany objaw
Podczas wyprzedzania rozpędzasz samochód i wtedy jeżeli to faktycznie taka funkcja jak lock-up to ona się nie zapnie. Dzieje się to tylko wtedy gdy jedziesz już ze stałą prędkością.

Przyjrzyj się czy faktycznie dzieję się tak tylko na 7 biegu? Może wcześniej to nie działało dlatego nie widziałeś tych spadających obrotów. Czy samochód po wymianie skrzyni pali mniej na trasie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Maj 2018, 14:33

dzieki wielkie za odp, no czasami tez tak sie dzieje z 5tego biegu na 6ty ale delikatniej spadaja te oborty, grozi to jakas wieksza awaria czy tak jest poprostu?, w poprzedniej skrzyni moze tez tak sie dzialo ale nie zwrocilem na to uwagi
Rbs1990
Nowicjusz

10 Maj 2018, 14:43

Wydaje mi się że jest to normalne i nie masz czym się przejmować bo jak tak się dzieje to znaczy że bieg zapina się na sztywno bez uślizgu sprzęgła i wtedy cały moment obrotowy jest przekazywany bezpośrednio na koła.

Jak chcesz się upewnić to podjedź lu zadzwoń do warsztatu który zajmuje się ASB i zapytaj o takie zachowanie myślę że szybko otrzymasz odpowiedź :) i będziesz spokojny. Możesz też napisać w temacie co się dowiesz bo sam jestem ciekaw takiej opinii.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Maj 2018, 15:04

wielkie dzieki jak cos bede wiedzial to napisze na forum :) pozdrawiam
Rbs1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...