Punto 2 problem z przepustnicą?

30 Gru 2016, 20:16

Witam, jest taki problem.w punciaku 2 1.2 z 2000r) mojej żony raz na jakiś czas( a ostatnio częściej) zapalała się kontrolka " żółtego silnika" najczęściej przy niskim stanie paliwa- na rezerwie,gdy się zatankuje kontrolka znika,ale i tak pojechałem na komputer by sprawdził od czego ta kontrolka się zapala. Komputer odczytał błąd przepustnicy/ pedał gazu ( jakoś tak to brzmiało).pytanie czy ta kontrolka ma powiazanie z tym błędem? Co do przepustnicy- możliwe że cos jest na rzeczy bo auto na jałowymi biegu bardziej telepie i nie równo chodzi( obroty lekko falują).
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2016, 21:11

defens napisał(a):Komputer odczytał błąd przepustnicy/ pedał gazu ( jakoś tak to brzmiało)
Kod błędu proszę do dalszych rozważań .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2016, 22:30

I tu będzie problem bo nie mam numeru błędu:/
defens
Początkujący

30 Gru 2016, 23:01

Nie ma to chyba tymczasem wstrzymamy temat. Będzie to wznowimy . Jakby co to znając kod błędu można samemu spytać wujka google i poczytać o co chodzi. Na dzień dzisiejszy wypada życzyć tradycyjnie szczęśliwego nowego roku :D
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2017, 11:20

No i auto odebrałem od mechanika, przepustnica została przeczyszczona( kontrolka już się nie pojawia, błąd nie wyskakuje) ale po odpaleniu auta wysoko trzyma obroty( 1500) i długo schodzi do tych 700-800 bo z 4-5 min.a gdy lekko dodam gazu znowu podnoszą się do 1200-1500 i po mały opadają. Generalnie dobre 5 min. Trzeba czekać aż się unormują ( wcześniej to trwało o wiele krócej) chyba ze to wina zimna i to ze auto odpalane po nocy.no i wydaje mi się, ze i tak lekko obroty na kałowym falują (świece i przewody WN wymienione z pól roku temu)
defens
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Isolde Holderied - Alpejska Błyskawica z Toyoty
    Isolde Holderied to jedna z najbardziej utytułowanych zawodniczek rajdowych świata. Uznawano ją nawet za następczynię legendarnej Michele Mouton. Startowała samochodami wielu marek, jednak największe sukcesy w rajdach WRC ...