Punto - problem z sekwencją

17 Mar 2009, 19:32

Mam taki problem mam Punto 2003r. 1.2 Benzyna, na benzynie palił około 5-6 L teraz założyłem sekwencję Stag 200 , lecz przy takiej samej jeździe co na benz. pali mi około 11-12L. czy to jest normalne w sekwencji??? wychodzą mi podobne pieniądze co przy benz, leży tu problem w instalacji czy tak powinno być???
hubertuses
Nowicjusz

17 Mar 2009, 20:28

okey to napewno nie jest.gazu pali średnio 1 góra 2 litry więcej niz benzyny.a często jest tak że sekwencyjna dobra instalacja gazo nie bierze wcale więcej gazu niz benzyny.a jaka przyczyna nie mam pojecia.najlepiej podlaczyc auto pod komputer i wtedy bedzie jasność.jesli sie nie mylę to może byc to tez przyczyna zbyt dużego parownika.poprawcie mnie jeśli sie myle.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

18 Mar 2009, 01:42

Samochód na gazie nie ma prawa palić tyle co benzyny! Lpg jest paliwem o wysokiej liczbie oktanowej (wolniej się spala) i niższej wartości energetycznej (jest mniej wydajne). Jasne, że spalanie w punto na poziomie 12 litrów to gruuuuuba przesada i należy coś z tym zrobić, ale przyczyn może być dużo. Na początek bym NIE ZAKŁADAŁ DO TAKIEGO SAMOCHODU STAGA 200!!! Ale jeśli już taki jest to ciekaw jestem jakie masz zamontowane wtryskiwacze, jakie dysze wtryskowe i gdzie nawiercony kolektor. Te trzy żeczy są najważniejsze.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

18 Mar 2009, 11:46

cos nie tak jest z tym LPG, moj tata jezdzi puntem z 2001r. zalozyl sobie gaz i mowi ze oszczedza dosc sporo na benzynie, kiedys cos mowil ze pali mu 6-7 gazu....ale tego nie jestem pewny. ja jezdze nowym grande z listopada 2008 i poki co nie w glowie mi kombinowanie przy nim.....
on_24
Początkujący