Radio samochodowe - gubi sygnały stacji radiowych

25 Kwi 2017, 17:30

Witam, mam problem z radiem samochodowym w samochodzie ojca (dokładnie problem nie dotyczy samego radia bo przełożyłem swoje i również nie działało dostatecznie dobrze). Same radia w aucie działały bez zarzutu problem dotyczy tylko stacji radiowych po prostu gubi sygnał tak samo w obu radiach jak były w moim aucie oba działały dobrze także uszkodzenie radia odpada. Po prostu jak miałem samochód na postoju wyszukałem wszystkie stacje i zapisałem je gdy samochód ruszył to już gubił sygnał po prostu słabnął, ale już na postoju dość słabo to działało dużo zakłóceń i szumów. Jak zgubi sygnał radio samo automatycznie od nowa szuka nowy najlepszy sygnał czasami podziała dłużej, a czasami od początku radio nie może znaleźć sygnału. Czy to może być antena? Chociaż tutaj dziwne że na postoju wyszukuje sygnał a po chwili traci fakt faktem ledwo wychwyci ten sygnał bo słabo to działa ale łapie gorzej jak samochód jest w ruchu lub przejeżdża z naprzeciwka tir to od razu zgubi na 10 sek sygnał i automatycznie znowu go szuka. Od czego może być to problem to może być tylko antena? Czytałem też w internecie i zdarzało się nawet że winą był akumulator słaby lub alternator zakłócał dodam że akumulator jest cały czas oryginalny tak jak go tata z salonu kupował i ma ok.9 lat ale samochód normalnie odpala także aż taki słaby nie jest a problem z radiem już chyba występuje pół roku jak nie dłużej.
comandosx
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Kwi 2017, 19:06

Napisz co to za auto i czy antena jest na dachu czy w szybie. Niektóre auta mają wzmacniacz antenowy który może być niesprawny.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Kwi 2017, 19:19

Ford Fusion Silver X z roku 2008 (model z 2007) dokładnie. Antena mocowana na dachu.
comandosx
Początkujący

25 Kwi 2017, 19:58

A więc nie masz wzmacniacza. Może być tak że masz zaśniedziałe łączenie kabla z podstawą antenową musisz się jakoś tam dostać rozkręcić i wyczyścić dobrze. Jak nie pomoże to zostaje wstawienie uniwersalnego wzmacniacza i separatora i będzie cycuś malinka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Kwi 2017, 16:17

[link do oferty na Allegro wygasł] Taki wzmacniacz wystarczy? Mam jeszcze pytanko jak podłączyć ten czerwony kabel pod zasilanie 12V bo nigdy tego nie robiłem bo reszta jest prosta. Zastanawia mnie jedynie ten czerwony przewód.
comandosx
Początkujący

26 Kwi 2017, 17:52

comandosx napisał(a):Taki wzmacniacz wystarczy?
Tak, powinien.

comandosx napisał(a):Mam jeszcze pytanko jak podłączyć ten czerwony kabel pod zasilanie 12V bo nigdy tego nie robiłem bo reszta jest prosta.
Tak, najlepiej pod plus żeby był podawany po stacyjce lub po włączeniu radia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...
    Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...