Renault 19 Problem z ogrzewaniem

11 Lis 2007, 18:39

Witam. Jak napisalem w temacie mam problem z ogrzewaniem, a mianowicie powietrze lecące z kratek jest letnie nawet przy długiej jeździe i wysokiej temp. na wskaźniku. Proszę o pomoc bo zima idzie :D
ziemi
Nowicjusz

• 11 Lis 2007, 19:48

Witam, mam ten sam problem wężyki do nagrzewnicy i wychodzący z niej są gorące wygląda że nie ma przepływu, podejrzewam termostat lecznie wiem czy może być taki objaw. Duży obieg z chłodnica załącz się prawidłowo. pozdrawiam
    Zgraj
    Nowicjusz

11 Lis 2007, 22:24

Ziemi - a co pokazuje wskaźnik temp. silnika podczas jazdy?
    Zgraj - jak węzyki do i z nagrzewnicy są gorące,to jest zakamieniona lub zasyfiona nagrzewnica.Trzeba wyjąć i przepłukać.Jak jest zakamieniona,to można sróbowac odkamieniaczem,ale nie wiem czy to coś da.Co do termostatu - pytanie jak do kolegi powyżej - co pokazuje wskaźnik temp. silnika podczas jazdy?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Lis 2007, 15:42

Przepływ jest przez nagrzewnicę podczas zalewania płynu chłodzącego, odłączyłem wężyk połączenie nagrzewnicy z blokiem silnika z wężyka leciał płyn a z bloku silnika nie ( odpiąłem rurkę bo nie mogłem odkręcić odpowietrznika. Silnik nagrzewa się szybko i wskaźnik temperatury wskazuje prawidłowo. W kabinie jet lekko ciepłe powietrze. lecz gdy wyłączę silnik na parę minut i załączę nagrzewnicę to dmucha przez chwilę gorącym powietrzem zanim sie nie schłodzi . Czy może to być termostat ?
    Zgraj
    Nowicjusz

12 Lis 2007, 18:08

Więc jest tak że wszystkie przewody oraz wężyki są gorące,a wskaźnik pokazuje temp. ok.80 stopni (nie wiem dokładnie bo są same kreski :D ) tak więc termostat zapewne jest sprawny skoro jest obieg. A czy może być tak że klapki się dokładnie nie domykają i powietrze ciepłe miesza się z zimnym :?: :?: :?:
    ziemi
    Nowicjusz

12 Lis 2007, 23:01

Jest też taka możliwość.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
      Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...
      Toyota Proace Verso (od 2016)
      To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...

16 Lis 2007, 02:03

Panowie podobnie jak u was nie ma ogrzewania. Wymieniłem termostat i płyn ale to mu nie pomogło i nie wiem czego jeszcze próbować.Temperaturę trzyma a z nawiewów leci letnie powietrze. Klapki domykają się dobrze a poprawy jak niebyło tak nie ma :roll:
    SEBA7707
    Nowicjusz

16 Lis 2007, 11:31

Jaka jest temperatura płynu podczas jazdy?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Lis 2007, 19:19

Temperatura jest ok.90 stopni bo termostat jest założony letni i otwiera przy temperaturze 83 stopni
    SEBA7707
    Nowicjusz

16 Lis 2007, 23:36

Jeżeli wszystkie klapki działają,woda w wężu wychodzącym z chłodnicy jest gorąca,to wygląda na to,że trzeba będzie wymontować nagrzewnicę i ją sprawdzić.Można zregenerować albo kupic nową.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Lis 2007, 09:23