Renault Clio 1993 - dobre na początek?

03 Mar 2010, 18:22

Witam!

Rozglądam się za samochodem. Mam ok. 1500 zł. Dziś wypatrzyłem w pobliskim komisie Renault Clio z 1993 roku 1,3 za 1600 zł. Stan zewnętrzny był dość dobry (bez żadnej rdzy), wewnątrz też nie było źle (w miarę zadbane).

Jeden problem był z bagażnikiem - nie zamykał się (coś z zamkiem) - ile może kosztować naprawa?

Czy to w ogóle dobre auto na początek? Zwróciłem uwagę na te głównie ze względu na to, że jest sporo miejsca z przodu (jestem dość duży :) ). Sprawdzałem Citroeny, Fiaty Uno - troszkę za małe :).

Proszę o opinie i rady na co zwracać uwage przy kupnie takiego autka.

Pozdrawiam!
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

03 Mar 2010, 18:34

Mi sie wydaje że Uno jest większe od Clio I.A co do tego Clio to jesli jest tak jak piszesz to jak najbardziej go bierz,mimo że to francuz ale autko jest dobre bo nie nawaszerowane elektryką jak nowsze modele a co do tego zamka to ok 150zł nowy zamek+robocizna no chyba że potrafisz sam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Mar 2010, 18:48

barol91 napisał(a):Mi sie wydaje że Uno jest większe od Clio I.A co do tego Clio to jesli jest tak jak piszesz to jak najbardziej go bierz,mimo że to francuz ale autko jest dobre bo nie nawaszerowane elektryką jak nowsze modele a co do tego zamka to ok 150zł nowy zamek+robocizna no chyba że potrafisz sam.

Siedziałem w Uno jednym i nie dość, że sprzęgło było dziwnie wysoko, skrzynia biegów latała tak, jakby ta gałka była w ogóle luzem :D, a fotel przesunięty maksymalnie do tyłu i tak był niewygodny (kierownica przeszkadzała moim nogom :D ).

A jak cofnąłem maksymalnie w Clio, to jeszcze musiałem się trochę przyblizyć :)

Tylko gałka skrzyni biegów była oklejona czarną taśmą, ale to tez można nową kupić.

W Clio można normalnie klapnąć tylne siedzenia aby zrobić z niego "vana"? :)

Jeśli jeszcze ktoś mógłby zerknąć w to ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sprzedający chce ostatecznie 1000 zł - podobno autko technicznie w 100% sprawne - czy aby nie za tanio?
voytek77
Początkujący

03 Mar 2010, 19:14

Tanio bo ten Swift to ostatnia padaka co zresztą widać,szczerze odpuść go sobie jak Ci jeszcze życie miłe.A cos z tych:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Mar 2010, 19:23

barol91 napisał(a):Tanio bo ten Swift to ostatnia padaka co zresztą widać,szczerze odpuść go sobie jak Ci jeszcze życie miłe.A cos z tych:

Widać? Po czym?

Z tym jest problem, bo ile ludzi, tyle zdań. Ja tu gdzieś czytałem, że Suzuki Swift to niezłe autko.

Już naprawdę jestem całkiem zakręcony i nie wiem co robić. Tego Swifta jadę oglądać chyba dziś. Jutro mogę się decydować na tego Clio. Ratunku :)

Co do aut z opisów - wiem, że 3 z tej czwórki już nie ma. Oglądałem wczoraj Fieste jedną, ale jej stan był fatalny.

W oko wpadła mi też ta [link do oferty na Allegro wygasł] chyba pewniej jest kupować od osoby prywatnej, która tym autem jeszcze niedawno jeździła - wtedy łatwiej trafić na egzemplarz przyjemniejszy, prawda?:)
voytek77
Początkujący

03 Mar 2010, 19:37

Tą fieścinę też sobie odpuść...
Zobacz ile zaprawek. Pognita w c**j
1/4 MILI
skarbimierz
Początkujący

Miejscowość: Skarbimierz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dane na temat BMW X7 - poznaj najważniejsze informacje
    BMW to marka, która zasłynęła przede wszystkim z uwagi na swoje sportowe limuzyny oraz klasyczne sedany. Pojazdy te szybko zostały okrzyknięte mianem doskonałych i niezwodnych w każdym calu. Obecnie jednak BMW zdecydowało ...

03 Mar 2010, 19:50

Ups fakt co do tej Fiesty :roll: a co do tego Swifta to juz Ci mówie drzwi kierowcy są innego koloru niz reszta auta,to samo przednia listwa pod lampami,tylna klapa i też tylna listwa pod lampami,dodam jeszcze że drzwi kierowcy wyglądaja jakby zaraz miały odpaśc,z prawej strony przodu widać inny kolor błotnika,rdza powoli wychodzi na drzwiach przednich od pasażera i to samo na drzwiach kierowcy (dół drzwi),w środu tez nie jest lepiej,fotel pasażera jakby już rozwalony (lewy narożnik),powiem szczerze wole 100razy mojego malucha niż tego Swifta.Na tej Fiescie teraz z linku widac że były robione zaprawki przed rdzą a wiec za jakis czas znowu sie pokazą ale w ostatecznoscie mogła by być.Zobacz jeszcze na to:
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 11:36

barol91 napisał(a):mimo że to francuz

Jaka jest roznica miedzy, niemcem , wlochem, hiszpanem, japoncem za 1500 zl??
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2010, 16:26

ILLUSION
Jest różnica.... Jakość wykonania, awaryjność itp.
Z ogłoszeń BAROL91 chyba najlepsza byłaby fiesta.
Ten kadett jakiś taki niepewny :wink:
1/4 MILI
skarbimierz
Początkujący

Miejscowość: Skarbimierz

04 Mar 2010, 16:33

illusion napisał(a):
barol91 napisał(a):mimo że to francuz

Jaka jest roznica miedzy, niemcem , wlochem, hiszpanem, japoncem za 1500 zl??

a jakie opinie chodzą o francuzach,nie wszystkich ale są negatywne.Oczywiście zaraz wszyscy mi tu zaczną pisać jak na sraczke że nie miałem auta francuskiego itp.ale nie pisze że każdy jest awaryjny bo NIE KAŻDY.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 16:40

skarbimierz napisał(a):ILLUSION
Jest różnica.... Jakość wykonania, awaryjność itp.
Z ogłoszeń BAROL91 chyba najlepsza byłaby fiesta.
Ten kadett jakiś taki niepewny :wink:

mowimy o autach za 1500 zl.. brak slow
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2010, 16:49

Niepewny :mrgreen:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

04 Mar 2010, 17:18

Zresztą do 1500zł wszystko bedzie niepewne,chyba jedynie maluch :lol:
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 23:19

Kto mówi że francuzy są złe jutro coś udowodnię :D prawie 333 tyś km nalatane już mam w służbowej renacie clio 1.2 z LPG na pokładzie :D jutro wrzucę foto jak ktoś nie wierzy ... silnik nigdy nie rozbierany i śmiga aż miło wiadomo już ciutkę oleju bierze ale się kręci i kręcić się będzie dalej :P A lekko nie ma ... wiesz za 1500zł ciężko coś wyrwać... ja bym się zastanowił nad dwoma co do tej kwoty mianowicie polonezem i 126p bo za taką renate minimum 2500zł trzeba dać żeby to się kręciło...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy