Renault Megan, Opel Astra, Wolksvagen Golf III, Mazda 323F

16 Maj 2008, 19:13

Witam wszystkich których zainteresował temat :)

Chciałem zapytać was o to który z tych samochodów (w wersji sportowej) będzie najlepszym pod względem awaryjności, ceny ( kupno, eksploatacja, zużycie paliwa, części itd.) Dodam jeszcze że nie chciał bym wydawać więcej niż 1200 tys. Najbardziej interesuje mnie Renault Megan... :)
Boss166
Nowicjusz

16 Maj 2008, 20:49

wg mnie megane to najgorszy wybór spośród podanych - awaryjność, i drogie cześci. Ja bym sie nie zastanawiał bez wątpliwościwybrałbym mazde 323f ładny i mało awaryjny dobre spalanie. super wygląd za tą cene. astra i golf to juz europejska półka ale też nie są najgorsze napewno lepsze od francuzów. W okolicach tej ceny weź pod uwage civica i almere.
civic-almera-323f to moje typy
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

18 Maj 2008, 09:38

każdy inny aby nie 'MEGAN" to drogie auto w utrzymaniu chodzi o części
janmo3
Nowicjusz

19 Maj 2008, 18:49

Megane - kolega w klasie ma, pali mu bardzo dużo, jeździ bardzo oszczędnie bo szkoda mu pieniędzy i ciężko mu zejść poniżej 7litrów.

Astra - nie podoba mi się.

Golf - podoba mi się, silniki bardzo dobre ale jakby nie patrzeć wiele z nich jest już po spotkaniu z młodymi. Wygląd zewnętrzny też niczego sobie. Można go kupić, tyle, że ja bym go nie wziął z jednego prostego powodu. Za dużo jest ich na ulicach, a wolę być choć trochę oryginalny, ale jeśli nie przeszkadza Ci bycie, jak wszyscy to możesz śmiało brać.

323f - kolega ją miał, bardzo chwalił sobie ten samochodzik. Był na gaz i palił przy w miarę spokojnej jeździe 9dm3 gazu. Ale nie miał z min żadnych problemów, i to wydaje mi się najlepszy wybrór, jakiego mógłbyś dokonać
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

20 Maj 2008, 17:40

tez jestem za mazda 323f (2.0 TD 90 kucy z 1999)
sam sie zastanawiam nad wyborem mazda 323f czy nissan almera (2.2 di z 2000 110 kucy)

z tego co sie zorientowalem mazda 323 wygrywa z almerka pod kazdym wzgledem
dla porownania spalanie w trasie (dotyczy podanych silnikow)
mazda 4.4
almera 4.9

w miescie
mazda 5.1
almerka 7.7

czesci do mazdy sa tansze a oba autka w miare maloawaryjne

pozdro
Ostatnio edytowany przez daro1203, 26 Maj 2008, 16:30, edytowano w sumie 1 raz
daro1203
Nowicjusz

Miejscowość: skierniewice

21 Maj 2008, 09:26

paju001 napisał(a):wg mnie megane to najgorszy wybór spośród podanych - awaryjność, i drogie cześci. Ja bym sie nie zastanawiał bez wątpliwościwybrałbym mazde 323f ładny i mało awaryjny dobre spalanie. super wygląd za tą cene. astra i golf to juz europejska półka ale też nie są najgorsze napewno lepsze od francuzów. W okolicach tej ceny weź pod uwage civica i almere.
civic-almera-323f to moje typy

Nie zgodze się z tobą kolego że do renówki meganki są drogie części, miałem cupete i co do części to były one tanie, za ok 250 zł wymieniono mi rozrząd, zaobacz ile kosztuje kompletny rozrząd do mazdy albo do civica to wtedy pogadamy.
Co do spalania to renówka pali więcej od civica, ale zato mniej od mazdy, jest to sprawdzone w praktyce.
Właściwości jezdne renówki są lepsze niż mazdy, ale zostają troszkę w tyle za civicem.

Jeśli już to polecam civica albo renówkę, mazdę zdecydowanie odradzam
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...

26 Maj 2008, 16:34

masz wiedze a skoro nadarza sie okazja to moze powiesz cos o almerce??? bo ciagle sie zastanawiam nad tym autkiem
daro1203
Nowicjusz

Miejscowość: skierniewice

21 Mar 2010, 13:35

Witam
jestem posiadaczem mazdy 323f BA 97' i jest zajebista.

Bolo1989, rozrzad do mazdy kosztowal mnie 230 zl (bez pompy wodnej) a co do renalut to mialem kontak z magan i od radzam. a jesli chodzi o ceny rozrzadów jak napisal bolo to chodzi mu chyba o orginalne za ok 900 zl. to jest inna gadka. a reszte kosztów czesci nie znam i nie mam zamiaru znac poniewaz nic mi sie nie psuje :cool:
bobek28121988
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice radomia

22 Mar 2010, 09:22

paju001 napisał(a):wg mnie megane to najgorszy wybór spośród podanych - awaryjność, i drogie cześci.

Awaryjność i drogie części....mam Megane Coupe drugi rok (jest z 1996') i wcale nie jest taka awaryjna i części są powiedziałbym, że nawet tanie...

Wymieniłem zawieszenie z przodu w sumie to "profilaktycznie" i dałem 460 zł (amory+sprężyny), klocki (koszt 60 zł), tłumik (bo mi spadł "na ziemie", razem 380 zł, ale to od katalizatora, aż do tyłu cały) no i ostatnio cewki zapłonowe bo palił na 2 gary (używki na allegro - 70 zł), fakt, że z ojcem to wymieniałem wszystko czyli bez kosztów mechanika, ale jak na 14 letni samochód to na 2 lata chyba nie tak dużo... no a z silnikiem 1.6 czy 2.0 w benzynie to uwierz mi, że nie da się poniżej 7 litrów zejść, ale ja przy spokojnej jeździe (choć wiadomo, każdy lubi czasem na światłach czy na szybszej drodze przydepnąć) to 8 mi łyka, na trasie 7, w zimę ładnie pali (nawet przy -28 stopniach jak o 4 do roboty jechałem, to na "dotyk" odpalał), najważniejsze to znaleźć dobry egzemplarz i jechać z kimś kto się serio zna :) pozdrawiam anty fanatyków francuskich samochodów :)
Kujon_FCI
Nowicjusz