Renault Megane Grandtour

23 Maj 2010, 13:05

Według ogłoszenia numer C11112480 i zapewnień pana, który odbiera telefon, auto jest w idealnym stanie, pan jest młodym ale spokojnym kierowcą, prowadził tylko on a samo auto można przejrzeć na wybranej samemu stacji diagnostycznej. Auto w 100% bezwypadkowe i zadbane. Sprzedaje "bo firma w kryzysie i potrzeba pieniędzy".
Pojechałem 60 km po to, żeby na miejscu dowiedzieć się że auto jest w leasingu o czym w ciągu kilku rozmów telefonicznych nawet nie wspomniano. Sprzedawać chciała je dziewczyna tegoż pana, która co chwile musiała dzwonić do szefowej (po co?). Była wielce zdziwiona, że w ogóle nie zadzwoniłem wcześniej - umawiałem się kilka dni naprzód i dzień wcześniej potwierdzałem telefonicznie mój przyjazd z tym samym panem, który wszelkie dyspozycje miał zostawić dziewczynie. Po rozmowie z nią okazało się że autem jeździ tylko ona, a sprzedają auto, bo chcą kupić nowe. Pod stacją diagnostyczną zrezygnowaliśmy z zakupu a lakiernik rzucił tylko okiem i ocenił, że elementy maski były lakierowane i zostały źle spasowane. Na to pani odpowiedziała, że co prawda auto miało stłuczkę - "lekko uderzyłem w słupek". Lakierowano oba nadkola - niezły ten słupek, a pani powiedziała, że wszystko serwis wymieniał na nowe. Na zarzut, iż w ogłoszeniu napisano, że auto jest absolutnie bezwypadkowe usłyszałem, że muszę odróżniać stłuczkę od wypadku i że treści ogłoszenia pani nie zna. Co lepsze, było dla niej normalne, że zrobię przegląd, zapłacę całość a pani za dwa dni "jak załatwi formalności" auto przywiezie.
Dodam, że cały czas rozmawiała w wielkich okularach przeciwsłonecznych (chyba, żeby ukryć wzrok wijąc się w kłamstwach, których nawet nie ustaliła ze swoim "chłopakiem" (bo może bratem, znajomym lub kuzynem...)).
Ostatecznie zrezygnowałem, na co w odpowiedzi usłyszałem "dobrze, ja i tak sobie kogoś znajdę". Żadnego przepraszam, przykro mi. Szukali chyba głupszego do siebie.

Stek kłamstw i jeden wielki kit. Omijać szerokim łukiem!
lambdared
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków
    Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...