Renault Megane1.6 - nagła utrata przyspieszenia

12 Cze 2012, 01:06

Witam.
Moje pytanie dotyczy Megane 1.6 16V z 1999r.
Dziś, w trakcie jazdy nagle auto przestało niemal zupełnie przyspieszać - to co wcześniej zajmowało kilka sekund, teraz kilkadziesiąt, na każdym z biegów (najgorzej na 5), nawet gdy pedał gazu wciśnięty został do dechy. Ponadto silnik nie jest w stanie przekroczyć 3000 obrotów. Bez biegu, po naciśnięciu gazu, obroty skakały jak należy.
Co najciekawsze (hmm), po wyłączeniu w garażu silnika... nie odpaliłem go ponownie.
Kompletnie nie mam pojęcia o tego typu magii, więc zanim uderzę do warsztatu, może ktoś z Was podzieli się uwagami, ukierunkuje mnie co do ewentualnych przyczyn, abym wiedział z czym uderzyć do mechanika. Z góry pięknie dziękuję.
beniamin03
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Renault Megane 1.6

16 Cze 2012, 10:43

Sprawdż czy jest iskra(cewka zapłonowa)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...
    Budowlany ekstremista - wywrotka
    Jeszcze jesienią ubiegłego roku mieliśmy okazję przetestować samochód Mercedes-Benz Arocs AK 8×6 w wersji Grounder – na tym właśnie podwoziu KH-kipper zabudował półokrągłą wywrotkę tylnozsypową W1U ...