Renault modus 1.4 16v brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami

22 Gru 2018, 15:44

Witam. W moim modusie zapalają się kontrolki air bag z kluczykiem. A po wyłączeniu zapłonu brzęczy coś w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Co mam robić?
Majki137
Nowicjusz

24 Gru 2018, 15:58

Sprawdzić co brzęczy..Prawdopodobnie któryś z przekaźników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2018, 20:17

Obawiam się że brzęczy moduł bsi. Jak przekręcam kluczyk przestaje brzęczeć. A jak przekręcam kluczyk w pozycję off czyli wyłączam silnik dalej pracuję. Zgłupiałem. Link do tych dźwięków.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Majki137
Nowicjusz

25 Gru 2018, 12:05

No ale jaki problem w tym, żeby wysłuchać, który element brzęczy? Przydałby się stetoskop. Popytaj znajomych, może ktoś ma?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2019, 11:28

Kilka dni temu miałem ten sam kłopot w takim samym samochodzie . Auto po wyjęciu kluczyka nie gasło, zapalały się kontrolki poduszek, cały czas piszczała przepustnica, piszczały przekaźniki w skrzynce . Kłopot był banalnie prosty - zalany sterownik wodą . Należy wypiąć wszystkie wtyczki, zdemontować sterownik razem z jego białą obudową, wyczyścić spirytusem w spraju, wysuszyć i ja w tej białej obudowie sterownika zrobiłem mały otwór w dolnej części - odpływ wody . W moim przypadku usterki minęły i nic się nie uszkodziło w sterowniku - każdy powinien sobie zrobić w tym aucie ten mały otwór, ponieważ woda nie ma jak się wydostać i powoduje zwarcia itp.
aerynk2016
Nowicjusz

27 Sty 2019, 15:09

Gdzie ten sterownik mogę znaleźć? pod maską czy w kabinie?
Majki137
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...
    Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...

27 Sty 2019, 19:23

Nie sugeruj się sterownikiem,, tylko wysłuchaj co ci brzęczy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2019, 23:16

Sterownik znajduje się w komorze silnika, obok akumulatora - modus 1.4 benzyna. Zamknięty jest w czarnej skrzynce. Proszę odpiąć wtyczki przy pomocy długiego śrubokrętu podważając zapięcia - nie jest łatwo, ja zdemontwałem aku i obudowe aku. Po wyjęciu sterownika odpiolem jego tylną białą obudowe . Właśnie tam była woda, nie było jej dużo ale płyta była zamoczona. Wyczyscilem, wysuszyłem, zrobiłem otwór na dnie białej obudowy i wszystkie kłopoty ustały. Na początku też chciałem sprawdzić przepustnIce, cewki itd. Mam nadzieję, że Wasze sterowniki uda się jeszcze tak uratować.
aerynk2016
Nowicjusz

27 Sty 2019, 23:31

Proszę sprawdzić przede wszystkim sterownik . U mnie piszczala przepustnica bez wlozonego kluczyka. Po odpaleniu, auto chodziło nawet bez kluczyka. Zadusilem, przepustnica piszczala, przekaźniki same przelaczaly się, poduszki sygnalizowały odołączenie - dokładnie to o czym pisał autor. Też chcialem odkręcić przepustnice, odkrecilem cewki bo też piszczaly, wszystkie przekaźniki I co MOKRY STEROWNIK.
aerynk2016
Nowicjusz

28 Sty 2019, 00:23

Dodam, że po naprawie należy dobrze ułożyć ten gumowy odpływ z pierwszego poszybia, bo pewnie tam mogło kapać na box sterownika oraz naładować aku, bo jeśli w wyniku zwarcia od wilgoci coś sobie pracowało a minimum naładowania to 10V , poniżej rozkoduje imo czyli poważne kłopoty.
aerynk2016
Nowicjusz