Renault Nowa Thalia

15 Kwi 2009, 21:27

Witam wszystkich,
ostatnio zastanawiam sie nad kupnem nowego samochodu. Najpierw zastanawialem sie nas Skoda Fabia Combi (teraz jezdze Skoda Felicia). Cena ksztaltuje sie w okolicy 42 tys zł. Ale dzis znalazlem w necie Renault Nowa Thalia. Cena wlasciwie taka sama ja Skody i to z klimatyzacyja (do Fabii trzeba by placic dodatkowo za klimatyzacje).
Prosilbym o informacje, czy warto myslec o Renault. Jakie to sa samochody? Czy nadaja sie na nasze polskie drogi? Czy sa drogie w eksploatacji i serwisie (cena czesci, przeglady i naprawy serwisowe).
Pozdrawiam
Janusz
janzbi
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

15 Kwi 2009, 22:27

Teraz to jest wszystko na jedno kopyto robione. Silniki renówek w nissanach itd. dużo by tego wymieniać. Jeśli lepszą ofertę cennową przedstawia renault to bierz renówke. Thalia i Fabia są porównywalne w serwisowaniu może na mały plusik francuza. Silniki renówek uchodzą za jedne z lepszych jednostek. A jaki samochód nadaje się na nasze drogi ? ;) chyba jakaś terenówka. Ja jestem jak najbardziej TAK za Thalia jeśli ma ona lepsza ofertę.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Kwi 2009, 22:16

Thalia? Poza tym, że to tak naprawdę poprzednia generacja po porządnym faceliftingu, o beznadziejnym wyglądzie, przestarzałych rozwiązaniach, ciasnym wnętrzu, słabym silniku, to czemu nie :lol:

Osobiście wolałbym Fiata Lineę, nawet w tej wersji z silnikiem 1.4/77KM. Jest na pewno dużo przyjemniejszy w prowadzeniu, ma znacznie lepsze materiały i więcej miejsca w środku. O wyglądzie nawet nie wspomnę :D Niestety, naprawdę dobre wersje silnikowe i wyposażeniowe to wydatek >45 000zł. Inna sprawa, że różnica w cenie (5-7 tys. zł) obrazuje przepaść dzielącą te auta.

Rzeczywiście, Skoda Fabia to też dobry wybór. Renault Thalia to najbardziej ekonomiczna decyzja, choć samo auto zdaje się najgorsze... twój wybór :idea:

Ale czy naprawdę potrzebujesz auta z tak dużym kufrem? Jeśli nie, rozglądnij się za Fordem Fiestą, Grande Punto itp.

Jeśli jednak takiego auta potrzebujesz, któraś z Dacii może być dobra: Logan lub Logan MCV, jak klasa B to Sandero- wszystkie mają przyzwoite wyposażenie za niską cenę. No i są przestronne. Jeśli nie przeszkadza ci marka- to dobry wybór.
fendi358