Renault Scenic 1 1.6 16v 1999r. po LIFCIE.

11 Maj 2015, 14:38

Witam, niedawno borykałem się z problemem wysokich obrotów na zimnym i nagrzanym silniku i braku możliwości odpalenia go na pół nagrzanym silniku.
Mechanik powiedział, że to silnik krokowy i go wymienił, wyczyścił przepustnicę i wymienił filtr paliwa. Teraz auto pali cały czas, ale na zimnym i nagrzanym silniku obroty falują od 1500 do 2300 a na półciepłym 1000.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów, auto buczy a przy staniu na skrzyżowaniu cały czas gazuje sobie od 1500 do 2300 obrotów, przy zmianie biegów też zabuczy bo gdy puszczę gaz auto zamiast spadać z obrotów wchodzi an wyższe i dopiero po wrzuceniu biegu spadają minimalnie, spalanie wzrosło. Nie mam już pojęcia co może być nie tak. Proszę o pomoc i doradzenie.
Cherez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Renault Scenic 1 1.6 16v
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Maj 2015, 15:03

Czujnik położenia przepustnicy,czujnik temperatury,czujnik położenia wałka lub...kłopot z kołem zmiennych faz rozrządu. :) Generalnie ...pojechałbym najpierw do elektryka żeby pomierzył czujniki i ich parametry. W kompie nie musi generować się błąd ale czujnik może być walnięty. Może być też problem z dolotem powietrza. jak ma nieszczelności na podciśnieniu,to też może podnosić sobie "sztucznie" obroty. A jak większe obroty,to i spalanie większe...
Warto także zobaczyć co się dzieje z zaworem EGR od recylkulacji spalin. Wyczyścić lub wymienić. Na koniec możliwe jest także jakieś zakłócenie na linii sonda lambda - katalizator.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

18 Maj 2015, 23:34

Nie byłem jeszcze we warsztacie ponieważ potrzebowałem auto, zamierzam je odprowadzić i wymienić : czujnik temperatury, wału korbowego, przepustnicy i nowe uszczelki na dolocie i przepustnicy. Jeżeli to nie pomoże to już nie mam pomysłów.
Wstawiam filmiki na youtube. Gdy wciskam sprzęgło obroty rosną, przy zmianie biegów auto wyje.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cherez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Renault Scenic 1 1.6 16v
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 1999