Renautl Clio 1.5 DCI - dziwny błąd

24 Lip 2020, 13:27

Dzień dobry

Mam Clio 1.5 DCI 2011.

Co jakiś czas wyskakuje mi na panelu ESP, Czerwona kontrolka Hamulcy, radio gaśnie, oraz kluczyk w stacyjce cięzko pracuje.

Jak samochód zgaszę i zapale jest już ok.

Mam to od czasu kiedy wymieniłem opony, na delikatnie wiekszy profil.

Co może być powodem proszę o pomoc
loret
Początkujący

• 24 Lip 2020, 14:21

loret napisał(a):Mam to od czasu kiedy wymieniłem opony, na delikatnie wiekszy profil.
    Wymieniłeś wszystkie cztery opony czy tylko dwie na jednej osi? Napisz dokładnie z jakiego rozmiaru zmieniłeś i jaki założyłeś.

Jeżeli tak się stało po wymianie opon to prawdopodobnie jest jakiś problem z prędkościami obrotowymi kół które nie zgrywają się przez co sterownik wyrzuca błąd i wyłącza kontrolę trakcji.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lip 2020, 11:23

witam opony wymieniłem na nowe 175/65/15 więc takie same jak powinny być i dalej ten sam błąd.
    loret
    Początkujący

26 Lip 2020, 12:03

udało mi się podpiąć komputer i wyskakują takie błędy: DF050/Pamięć " Kalkulator nieodpowiedni lub uszkodzony.
    I drugi: " P0110/$07E8 " Obwód czujnika IAT 1
    loret
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Caddy BiFuel z fabryczną instalacją LPG
      Volkswagen Caddy dzięki wielu wersjom nadwozia, szerokiej gamie silników i dwóm rozstawom osi, jest niezwykle uniwersalnym samochodem. Świetnie sprawdzi się jako auto użytkowe w pracy, jak i jako samochód ...
      Czarna skrzynka w samochodzie będzie obowiązkowa
      Czarna skrzynka, znana także jako rejestrator danych zdarzeń (EDR - Event Data Recorder), to urządzenie instalowane w pojazdach samochodowych, które zbiera i przechowuje dane dotyczące pewnych zdarzeń, takich jak kolizje ...