Renautl Clio 1.5 DCI - dziwny błąd

24 Lip 2020, 13:27

Dzień dobry

Mam Clio 1.5 DCI 2011.

Co jakiś czas wyskakuje mi na panelu ESP, Czerwona kontrolka Hamulcy, radio gaśnie, oraz kluczyk w stacyjce cięzko pracuje.

Jak samochód zgaszę i zapale jest już ok.

Mam to od czasu kiedy wymieniłem opony, na delikatnie wiekszy profil.

Co może być powodem proszę o pomoc
loret
Początkujący

• 24 Lip 2020, 14:21

loret napisał(a):Mam to od czasu kiedy wymieniłem opony, na delikatnie wiekszy profil.
    Wymieniłeś wszystkie cztery opony czy tylko dwie na jednej osi? Napisz dokładnie z jakiego rozmiaru zmieniłeś i jaki założyłeś.

Jeżeli tak się stało po wymianie opon to prawdopodobnie jest jakiś problem z prędkościami obrotowymi kół które nie zgrywają się przez co sterownik wyrzuca błąd i wyłącza kontrolę trakcji.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lip 2020, 11:23

witam opony wymieniłem na nowe 175/65/15 więc takie same jak powinny być i dalej ten sam błąd.
    loret
    Początkujący

26 Lip 2020, 12:03

udało mi się podpiąć komputer i wyskakują takie błędy: DF050/Pamięć " Kalkulator nieodpowiedni lub uszkodzony.
    I drugi: " P0110/$07E8 " Obwód czujnika IAT 1
    loret
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
      Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...
      Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
      Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...