Rosa na szybach z zewnątrz

15 Lis 2010, 11:20

Mam duży problem - rano na wszystkich szybach i lusterkach z zewnątrz osiada mi skroplona para (rosa). Samochód jest zimny w środku. Natomiast nie mam zaparowanych szyb od wewnątrz. Inne samochody obok mojego nie mają rosy, zatem co jest nie tak z moim?
rugby
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 15 Lis 2010, 13:05

Rosa osiada przy szybkiej zmianie temperatury.Auta które stoją powiedzmy od godzinych popołudniowych niemają tego problemu.Jeżeli pozostawiasz auto wieczorem gdzie temperatura zewnętrzna jest juz dość niska w stosunku do nagrzanych szyb i wnętrza auta to rosa pojawia sie na szybach zewnętrznych.
    Leopard
    Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

15 Lis 2010, 13:54

Fakt, często parkuję późnym wieczorem, ale nie dam rady wcześniej, a rano muszę wcześnie jechać do pracy, więc jak inaczej temu zaradzić?
    rugby
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

15 Lis 2010, 16:34

rugby napisał(a):Fakt, często parkuję późnym wieczorem, ale nie dam rady wcześniej, a rano muszę wcześnie jechać do pracy, więc jak inaczej temu zaradzić?

Przed zamknięciem auta wywietrzyć go i poczekać aż różnica temperatur będzie mniejsza (jakieś 2 minuty starczą).
    Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
    Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
    Roadkiller
    Aktywny

Zdjęcia: 4
    Miejscowość: GCH
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: Laguna IIphII
    Silnik: 2.0dCi 173KM GT
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006

15 Lis 2010, 19:02

przyzwyczaić się :wink:
    a rano oczyścić szyby przynajmniej zawsze będziesz miał czyste, a nie jak niektórzy zafajdane że nic przez nie nei widać ;)
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

16 Lis 2010, 16:13

pocieszny napisał(a):przyzwyczaić się :wink:
    a rano oczyścić szyby

... dokładnie - przecież tak się nie dzieje każdego dnia ...
    [link do oferty na Allegro wygasł]
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
      BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...