Rząd złupi właścicieli starych samochodów

17 Kwi 2009, 11:41

Koniec akcyzy na samochody. Zastąpi ją podatek ekologiczny, który mocno uderzy we właścicieli starych aut. Za piętnastoletni wehikuł trzeba będzie płacić co roku nawet trzy tysiące złotych. Nowy podatek ma być naliczany bowiem w oparciu o poziom emisji spalin.

Źródło: Dziennik.pl
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

17 Kwi 2009, 15:06

siema wg mnie to nie przejdzie, po pierwsze jest to projekt ustawy...

a po drugie to, te świnie łakome na kasę nie zrobią tego ponieważ w paliwie jest akcyza którą płacimy i w momencie gdyby wycofano stare samochody ( na skutek braku kasy na opłacania podatku przez właścicieli ) to by te świnie miały o wiele mnie kasy niż maja z tych starych rupieci( z akcyzy za paliwo dokładnie )

po trzecie to te bezmózgie yeti mogli by zrobić tak jak jest na zachodzie czyli, ze dopłacają kasę za zezłomowanie auta, albo jak to robi np citroen: za oddanie starego citroena jest duża zniżka na zakup nowego, a nie jakieś zasrane podatki...

po czwarte jak chodzi o ekologie to czemu projekt przygotowuje ministerstwo finansów?

po piąte, skoro jest tak jak jest to pewnie niedługo ci co mają większą pojemność płuc też będą musieli za to zapłacić bo przeca wydychają więcej dwutlenku węgla...

po szóste prawo nie działa wstecz, przecież każdy przy zakupie auta płaci akcyzę. Oddadzą nam ją czy jak ?

Wg mnie jest to jak zwykle atakowanie biednych w naszym państwie żeby ci co mają więcej mieli jeszcze więcej... i jest to wbrew konstytucji i dla off rołdowców przeca to śmierć będzie...

pozdro i nie dajmy się !!!!!
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

17 Kwi 2009, 15:47

A poza tym co to za pitolenie... przechodzi coroczne badanie techniczne? przechodzi. więc jeździć może i będzie jeździł !! Tak było zylion lat i niech tak zostanie.

Ten tusk nie rozumie, że jak kogoś nie stać na nowe auto i kupuje stare to nie robi tak dlatego bo stare są fajne ( choć i tak się zdarza ) ani nie dlatego , że w nowych dostaje sraki, a dlatego , że go NIE STAĆ.

Jak to przejdzie to ucierpi na tym kupa normalnych obywateli... a wtedy ja osobiście zablokuje Warszawę :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Kwi 2009, 17:18

A jak bym miał 30-to letniego mustanga po całkowitej renowacji, w stanie jakby dopiero z fabryki wyjechał, to co? Zapłacę 6 tys. bo ma 30 lat czy jakieś grosze, bo jest jak nowy?
Kolejna głupota z gatunku tych, że zabiorą emerytury itp. Pójdzie dalej to dopiero człowiek zacznie się zastanawiać. Póki co nie warto zaprzątać sobie tym głowy.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

20 Kwi 2009, 10:26

może jeszcze powinni zrobić podatek ekologiczny od rowerów. w końcu jadąc rowerem szybciej iddychamy, więcej pobieramy tlenu i wypuszczamy więcej dwutlenku węgla do atmosfery. Wg mnie należy nałożyć podatek ekologiczny na każdego rowerzystę i jeszcze ubezpieczenie OC nakazać i akcyzę na tanie rowery z niemiec. Jak tym na górze skończą się pomysły na kierowców to na bank wezmą się za cyklistów :) pzdr
silverArrow
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Kwi 2009, 10:44

to jest jedna wielka mafia i nic więcej...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Kwi 2009, 09:20

Wg mnie pomysł śmieszny! Mam nadzieję, że nasz lud nie da sobie uprzykrzyć życia w ten sposób i podatek nie wejdzie w życie. Dobrze napisał kolega wyżej, skoro samochody przechodzą przeglądy to znaczy, że nie zagrażają środowisku. Więc i ja zaproponuję kolejny podatek, podatek ekologiczny od grilla, ile teraz będziemy grillować kiełbasek itp a dym i opary lecą w atmosfere!
L3X-T3R
Początkujący

25 Kwi 2009, 10:04

Obawiam się ,że podatek od starych aut prędzej czy później wejdzie w życie.NIESTETY TO POLSKA WŁASNIE !!! Od dwóch miesiecy płacę podatek od deszczu,w planach podobno jest też wprowadzenie podatku tlenowego ? Co to qr... jest? Podatki,podatki i ciesz się baranie, że w Polsce żyjesz. Parodia.Pozdrawiam wszystkich włascicieli starych "fur z duszą".SZYKUJMY KASĘ. Za chwilę przyjdzie nam płacić więcej podatku, niz warte są nasze auta.
Kiston
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

25 Kwi 2009, 10:49

Mam pytanie do Panów w rządzie. Co zrobić z dziesięcioletnim samochodem po wymianie silnika na nowiutki, prosto spod igły, oraz wymianie całego układu wydechowego z katalizatorem włącznie? Też należy płacić podatek?
Po co zatem stacje diagnostyczne, skoro rząd decyduje o sprawności naszego auta? Zwolnić diagnostów niech zasilą rzesze bezrobotnych. Przecież stać nasze Państwo na zasiłki dla bezrobotnych. Jak ma się zapowiedź Pana Premiera o zatrudnianiu kompetentnych ludzi na ministerialne stołki? Pan minister finansów zna się na sprawności samochodów bez ich sprawdzenia. Może ten pan ma zdolności jasnowidzenia. Wydaje mi się również iż jego temat nie dotyczy, bo on ustawił za nasze pieniądze swą rodzinę i każdego jej członka stać jest na luksusowe auto z salonu. Ostatecznie to istnieją również limuzyny rządowe, które można dowoli używać do celów rodzinnych za pieniądze podatników.
Pozdrawiam
lancuchowski
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

25 Kwi 2009, 12:01

Z tego co mi się zdaje, jeżeli to przejdzie w co jak pisałem wątpie to będzie to dotyczyło nowych samochodów, znaczy tych za których nie była jeszcze zapłacona akzyca, bo w przeciwnym wypadku musieli by ją nam oddać.

pozdro i nie ma się czym przejmować nie będzie tego, ale sam fakt, że ktoś próbuje takie g...o przeforsować w rządzie działa na mnie jak płachta na byka
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Kwi 2009, 12:38

Wiecie dlaczego tym podatkiem zajmuje się Ministerstwo Finansów :?: Bo w takim wypadku tego podatku nie musi zatwierdzić prezydent.

Po za tym, każde stare auto da się przerobić tak żeby spełniało normę np. Euro 5. Przeróbka taka to tylko kwestia pieniędzy.

Ponadto przecież samochody zasilane gazem LPG wytwarzają mniej zanieczyszczających środowisko substancji. Może by te auta zwolnić z tego podatku :?:

Większość samochodów z silnikiem Diesla (po za tymi nowoczesnymi - delikatnymi) może jeździć na oleju rzepakowym. Taki silnik jeżdżąc na w 100% naturalnym i odnawialnym paliwie zanieczyszcza środowisko w znacznie mniejszym stopniu od Diesla z normą Euro 5.

(Norma Euro 5 ma zostać wprowadzona niebawem).

Ciekawe jak rząd podejdzie do zagadnienia norm czystości. W Polsce w 1995r. została wprowadzona amerykańska norma czystości. Jest ona praktycznie taka sama jak norma Euro 2. Tyle że norma Euro 2 została wprowadzona w ówczesnych krajach UE w 1996r. Ciekawe czy auta zakupione w Polsce w 1995r. z normą zgodną z Euro 2 zostaną nią "objęte", czy właściciele takich samochodów będą musieli zapłacić jak za normę Euro 1.

Po za tym. Duże auta nie ważne czy mają normę Euro 4 czy normę Euro 1, zawsze emitują do środowiska dużo więcej szkodliwych substancji. Także na logikę to właściciele dużych samochodów powinni płacić więcej.

Miejmy nadzieję że "nasz rząd" (czy raczej ich rząd) nie wprowadzi tego podatku.
Zresztą wyobraźmy sobie nasze drogi bez aut sprzed 10 lat. Było by pusto :!:

Po za tym te stare auta strasznie zanieczyściły by nasz krajobraz. Przecież w krótkim czasie trzeba by zezłomować kilka set tysięcy aut, może i milion :?:

P.S. Po wejściu do Unii Europejskiej miało nam się żyć lepiej, a nie gorzej. Warto by to komuś przypomnieć.
sw.piotrek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

25 Kwi 2009, 12:56

Wg mnie tego nie wprowadzą bo lud ruszyłby z widłami na stolice.. Jeżeli rząd chce się pozbyć starych samochodów to niech dopłaci do nowych. Niech zaproponują nieoprocentowane kredyty albo bezpośrednie dopłaty. Ciekawy jestem na co miałyby iść pieniądze z tego podatku ekologicznego.. bo coś mi się zdaje że nie na ekologie. Wie ktoś może w kogo pustej pale zrodził się w ogóle pomysł na ten podatek? W mediach jakoś nazwiska nie widziałem. Może ten wielki myśliciel obawia się o swoją reputację? :D
Grigori
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice/krk

25 Kwi 2009, 14:44

słusznie panowie prawicie, jak już do tego dojdzie to ide blokować Warszawę... a wy idziecie ze mna !!!!!
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Kwi 2009, 15:32

Panowie z forum

Rząd miał nam dać życie jak w Irlandii przed kryzysem, my żyjemy jak w najuboższym kraju w Afryce, ogarniętym wojnami plemiennymi (wojna pomiędzy Prezydentem i Premierem) i jak wiecie Panowie wojna kosztuje i wprowadzając podatek trzeba sobie pokryć straty z naszych kieszeni. Myślę jednak że nie dojdzie do wprowadzenia podatku i choć mnie on nie dotyczy to nie wieżę aby wprowadzając podatek znów zaczęto nas okradać.
Przypominam już o akcyzie w paliwie, która miała być przeznaczona na remonty dróg, a przecież drogi jakie mamy każdy widzi. Przecież nie raz nas już oszukano
lancuchowski
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

25 Kwi 2009, 17:24

http://finanse.wp.pl/kat,98674,title,Po ... omosc.html

czyżby się przestraszyli groźby kolejnej rabacji galicyjskiej? :wink:
Grigori
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice/krk