Samochód do 35000 złotych.

06 Gru 2013, 23:33

Witam!
Od jakiegoś czasu myślę nad kupnem swojego pierwszego własnego samochodu, nareszcie przyszedł ten czas :) Aktualnie jeżdżę samochodem ojca - Volvo S60 2.4 z 2006 roku, bardzo dobre auto, jeździ mi się nim świetnie, mocy nie brakuje, materiały są genialne. Samochód będzie używany do dojazdów do pracy, dwa razy w miesiącu (1000 km), bo pracuje za granicą.
Ale jak jestem w domu lubię sobie pod wieczór wyjść, wsiąść do samochodu i pojeździć bez celu słuchając muzyki, czasami zabrać dziewczynę poza miasto, czy na urlop gdzieś po Europie :)
Chciałbym, żeby samochód miał:
- koniecznie silnik benzynowy, nie trawię diesli po prostu,
- moc co najmniej 140 KM no i żeby było je czuć pojemność najlepiej przynajmniej 2.0,
- nadwozie raczej sedan lub coupe, ale zgrabne kombi też może być,
- celuje w marki premium: bmw, audi, mercedes, volvo (żadnych opli, peugeotów czy citroenów)
- co do wyposażenia to chciałbym żeby miał skórzaną tapicerkę, automatyczną klimatyzację, radio cd to chyba podstawa, czujniki parkowania (mogą być tylko z tyłu), xenony, pełna elektryka :)
Przeglądając ogłoszenia na allegro/otomoto zainteresowało mnie kilka modeli:
- BMW serii 5 (E60)
- Audi A6 C6
- Audi A4 B7
Za Volvo S60 pierwszej generacji się nie obrażę :) Oczekuje alternatyw, może rozpisania jakichś typowych awarii dla tych samochodów, z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam! :D
aventador3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 02 1991
Auto: Nie mam

09 Gru 2013, 14:09

Przejedź się każdym, na przykładowych "DOBRYCH" ofertach w Twoim mieście lub w salonach bmw, audi i volvo. Jeśli prowadzą sprzedaż używanych modeli to bez problemu. Wszystkie te samochody to już fajne i solidne maszynki. Obstawiam (czysty strzał), że na jeździe próbnej zakochasz się w BMW'ce E60. Każdy się w nim zakochuje :). Robi dość niesamowite wrażenie. A myślałeś o Lexusie??? W tym budżecie również możesz dostać fajny samochód tej marki.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

10 Gru 2013, 00:37

moze mercedes w211? w tych pieniadzach chyba najlepszy wybor
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

10 Gru 2013, 00:49

Jeśli dobrze jeździ Ci się S60 to co powiesz na S80? Z jakimś 2.9.
Ostatnio edytowany przez KonradMB, 10 Gru 2013, 13:53, edytowano w sumie 1 raz
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

10 Gru 2013, 13:26

2.5 T ?? dobrze się zastanów żeby koszty utrzymania i spalania Cię nie przerosły,chociaż sam typ modelu jako tako przyzwoity. BMW w tym budżecie będzie strasznie zajechane,niezależnie od serii i modelu więc nie polecam.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Gru 2013, 18:43

Alkomaty napisał(a):BMW w tym budżecie będzie strasznie zajechane,niezależnie od serii i modelu więc nie polecam.

A to jakim niby cudem uważasz, że wszystkie BMW "niezależnie od wszystkiego" będą zajechane w tym budżecie??? Nie mówimy o budżecie 1000 zł... Skąd masz takie ciekawe informacje???

Vermin
Stały forumowicz

10 Gru 2013, 18:52

Pewnie połknął jedno zero :)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

10 Gru 2013, 23:41

@czempion - W211 nie za bardzo, lubię się wyróżniać na drodze a ten Mercedes robi się już prawie tak popularny jak Passat ;)
@Vermin - Lexus, hmmm... szczerze to nie przepadam za japońcami.
@KonradMB - S80.. te 2.9 nie są wadliwe?
@Citron - nie połknąłem żadnego zera :)
Jeszcze pytanie do was wszystkich - co powiecie na silnik 2.4 V6 w Audi A6 (C6)?
aventador3
Nowicjusz

11 Gru 2013, 00:12

aventador3 napisał(a):@Citron - nie połknąłem żadnego zera :)

Kolega Citron nie mówił o Tobie :mrgreen:. Chodziło o coś innego.

aventador3 napisał(a):Jeszcze pytanie do was wszystkich - co powiecie na silnik 2.4 V6 w Audi A6 (C6)?

Quattro czy nie??? Generalnie ludzie bardzo narzekają na zawieszenie w tym samochodzie. Mówią że drogie i nie trwałe. A dlaczego nie BMW???

Vermin
Stały forumowicz

14 Gru 2013, 00:03

@Vermin - bez quattro :) nad BMW jeszcze myślę, takie Audi oglądałem niedawno niedaleko mojego miasta. Jak znajdę ciekawe BMW to też pojadę zobaczyć jak to tam wygląda, bez pośpiechu :D
aventador3
Nowicjusz

14 Gru 2013, 00:34

Jeśli bez quattro to omijaj wersje z automatyczną skrzynią biegów ;)
KonradMB
Aktywny

14 Gru 2013, 11:40

Vermin napisał(a):Quattro czy nie??? Generalnie ludzie bardzo narzekają na zawieszenie w tym samochodzie. Mówią że drogie i nie trwałe. A dlaczego nie BMW???

Ja sam nie rozumiem dlaczego ludzie krytykują auta często za zawieszenie np aluminiowe. Dla mnie osobiście zrozumiały jest fakt, że z im lepszej klasy auto kupuje tym powinno być lepsze, tym jazda nim powinna być wygodniejsza i płynniejsza i sprawiać więcej przyjemności.

Przeciętny Polak to taki gość, który by chciał mieć auto jednej z lepszych marek najlepszej klasy najwygodniejsze najszybsze, które pali najmniej z najtańszymi częściami. Jak ktoś chce mieć tanie części to niech kupi sobie malucha za 200 zł i drugiego na części.

Normalne chyba jest to że im droższe auto tym ma droższe części, a jak stać kogoś na auto to stać też na części i paliwo.
Mateusz0001
Nowicjusz

Auto: AUDI
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

18 Gru 2013, 12:48

W ostatnie kilka dni oglądałem kilka samochodów - Audi A6 (C6) 2.4 V6, BMW E60 520d i Mercedesa E-klasę W211 320cdi. Najbardziej podobało mi się BMW, materiały, deska rozdzielcza.. ale E60 nigdy mi się specjalnie nie podobały, silnik w porządku, chodzi cicho jak na diesla, mocy nie brakuje jak na takie duże auto. Mimo wszystko zostaje przy Volvo, prócz tamtych samochodów oglądałem jeszcze S60 2.5T z 2007 roku, nigdy nie widziałem tak czystego i zadbanego samochodu, w następny weekend jadę z nim na przegląd i zobaczę czy naprawdę wszystko jest z nim tak super :) W sumie to już jetem zdecydowany, dzięki za wszystkie propozycje i udzielanie się w moim temacie :) Pozdrawiam!
aventador3
Nowicjusz

18 Gru 2013, 12:51

aventador3 napisał(a):W ostatnie kilka dni oglądałem kilka samochodów - Audi A6 (C6) 2.4 V6, BMW E60 520d i Mercedesa E-klasę W211 320cdi. Najbardziej podobało mi się BMW, materiały, deska rozdzielcza.. ale E60 nigdy mi się specjalnie nie podobały, silnik w porządku, chodzi cicho jak na diesla, mocy nie brakuje jak na takie duże auto. Mimo wszystko zostaje przy Volvo, prócz tamtych samochodów oglądałem jeszcze S60 2.5T z 2007 roku, nigdy nie widziałem tak czystego i zadbanego samochodu, w następny weekend jadę z nim na przegląd i zobaczę czy naprawdę wszystko jest z nim tak super W sumie to już jetem zdecydowany, dzięki za wszystkie propozycje i udzielanie się w moim temacie Pozdrawiam!

Dobry wybór :ok:
Oby służył Ci jak najdłużej.
KonradMB
Aktywny