Samochód do miasta

25 Lis 2014, 15:47

Witam, już od dłuższego czasu poszukuje samochodu. Mój budżet troszkę zmalał i wynosi 12-13 max. Samochodu używał bym głównie do jeżdżenia po mieście (od czasu "wakacyjnie" po za miasto). Zależy mi głównie, aby był ekonomiczny ale też nie rozpędzał się jak maluch :) Głównie oglądam Seaty Ibizy III. Tylko tu jest problem z silnikiem. Kogo się zapytam każdy inaczej radzi. Jedni mówią, że mały silnik będzie ekonomiczny, a inni że troszkę większy do takiego małego samochodu będzie lepszy bo mniej siły będzie potrzebował to rozruszania tego samochodu. Paliwo się nie zwiększy, a lepiej będzie jeździł. Mam zadbaną Ibize tylko FR do zobaczenia, raczej uboga wersja ma 1.8 silnik i 150km. Boje się że mnie zjedzą koszty paliwa. Słyszałem też, że te silniki się rzadko psują ale z racji, że to rzadki silnik to pewnie też będzie ciężko znaleźć odpowiednie części. Jeszcze wiem, że są silniki 1.4 100km i 85km.

Oczywiście nie tylko Seaty wchodzą w grę (chodź bardzo mi się podobają), również Ford Focus MK1, Opel Corsa C. Najgorsze jest to, że motoryzacja nie jest moją mocną stroną i bardzo nie wiele się znam w tej dziedzinie. Co sądzicie o założeniu gazu do takiego samochodu? Nie zależy mi, żeby pachniał lansem, chciałbym, aby po prostu służył.

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za rady.
boczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2006
Auto: Nie mam

25 Lis 2014, 16:08

Ford do gazu nie jest polecany więc Focus którego proponujesz odpada. Auta ,które mają 150KM do miasta ...raczej nie są to najtrafniejsze wybory. Owszem można nimi po mieście jeździć tylko po co taka moc? Lepiej "iść' w ekonomię użytkowania,rozsądne koszty utrzymania i spalania,tańsze i popularne części i szukać modelu z którym nie trzeba będzie jeździć do serwisu ale do "zwykłego" mechanika. Tak więc wszelkiej maści egzotyka odpada,a szukać należy popularnego modelu auta. :yes:
Z małych aut jak najbardziej Corsa C z silnikiem min 1,2. Poza tym mozna kupić fajną renówkę Modus-a.Równie rozważnym i umożliwiającym bezproblemową odsprzedaż auta jest wybór Fabii z 1,4-16v. Warto brać pod uwagę Citroena C3.
Jednak najlepszym wyborem bedzie w tej kasie i w tych kryteriach Fiat Grande Punto. Można odkupić nie stare auto od pierwszego właściciela ze znaną przeszłością serwisową ,a to jest już wartość sama w sobie!
Paradoksalnie i moim zdaniem takie punto będzie trzymało nieźle cenę. pokazuje to przykład Seicento ! inni konkurenci SC czyli np Matiz to zgnite złomy w większości ,a zadbane SC nie jest tanie !
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2014, 16:34

boczu napisał(a):Mam zadbaną Ibize tylko FR do zobaczenia, raczej uboga wersja ma 1.8 silnik i 150km.

Bardzo fajne auto, ale z uwagi na spalanie (minimum 12 l/100 w mieście) bez gazu ani rusz. Moim zdaniem za 12 tys. zł taka FR będzie złomem. Ogólnie budżet pozwala jedynie na zakup przedlifta z 1.4 16v pod maską, który ma problem z zamarzającą odmą (po 2006 r. ten silnik jest już bardzo dopracowany, ale masz na niego za mało kasy). Ogólnie volkswageny (czyli również seaty) nie należą do ekonomicznych samochodów, niezależnie od pojemności silnika.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

25 Lis 2014, 16:41

Dokładnie to to:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

dostałem jeszcze od znajomego, żebym nad tym pomyślał [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ok jeżeli ktoś mi powie słuchaj Maciek, to jest najlepszy wybór pomyśl tylko 1000 zł więcej a coś tam. To mogę się oczywiście zastanowić. Dzięki za odpowiedz.
boczu
Nowicjusz

25 Lis 2014, 16:49

boczu napisał(a):Dokładnie to to:

[link do Otomoto wygasł] ... 40323.html

Jest do opłat, więc koszt zakupu i rejestracji przekroczy Twój budżet (i to o więcej niż 1000 zł). Mobile.de pokazuje, że za nieuszkodzonego FRa trzeba dać ponad 20 tys. zł, więc musi to być poskładany po kosztach rozbitek :(
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 16:50

Generalnie hot hatch nie jest najszczęśliwszym wyborem do miasta bo mimo, że fajnie pojedzie to swoje spali
Polecam Fiestę mk6 1.25 - do miasta jak ulał :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Lis 2014, 16:57, edytowano w sumie 1 raz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - bezemisyjny pojazd koncepcyjny
    Podczas światowej premiery BMW i3 Concept Coupe firma BMW Group pokazała dynamiczną i ekscytującą wersję bezemisyjnego pojazdu koncepcyjnego z segmentu ekologicznych samochodów klasy premium. Pojazd studyjny zaprezentowano ...

25 Lis 2014, 16:51

mike1735 napisał(a):Polecał Fiestę mk6 1.25 - do miasta jak ulał :wink:

Fakt, zapomniałem o Fieście - świetny wybór do miasta, dobrze jeżdżące, zwrotne autko :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 17:12

Taa, Fiesta bardzo fajna i obok C2 to z tych miejskich maluchów najciekawsze. Tyle że pod gaz to tam się nadaje bodaj tylko 1.3 a on z deka zamula.

Tak więc pytanie, czy na pewno ma być gaz (jak ma być miasto i krótkie odcinki).

Nie wiem czemu pominięty post kolegi wyżej, który polecał Grande Punciaka i dobrze to uzasadnił, mianowicie auto będzie najnowsze generacyjnie, najłatwiejsze do kupienia od PL właściciela, no i najtańsze w naprawach.
Od C3 jednak wolałbym właśnie wspomniane C2, a jak jest parcie na więcej mocy to VTR (baardzo żwawe autko i dużo frajdy z jazdy).

Standardowo też warto pomyśleć nad Corollą, powinno być coś dobrego w tych cenach.
Wszystko to o niebo lepsze niż pchanie się w jakąś "okazję za pół ceny" z "najlepszego kraju, używany przez kobietę"...
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

25 Lis 2014, 17:41

W mieście to minimum ok 20km bym robił dziennie. Faktycznie Fiesta się bardzo ładnie prezentuje. Musiałem być bardziej zapatrzony w Focusa Mk1, że nie zauważyłem tego. A co sądzicie o tej Corsie? Albo Fabii? Optycznie to chyba Ibiza podoba mi się najbardziej ale jak pisałem na początku co innego teraz jest moim priorytetem.

Dzięki
boczu
Nowicjusz