Witam, już od dłuższego czasu poszukuje samochodu. Mój budżet troszkę zmalał i wynosi 12-13 max. Samochodu używał bym głównie do jeżdżenia po mieście (od czasu "wakacyjnie" po za miasto). Zależy mi głównie, aby był ekonomiczny ale też nie rozpędzał się jak maluch
![Uśmiechnięty :)]()
Głównie oglądam Seaty Ibizy III. Tylko tu jest problem z silnikiem. Kogo się zapytam każdy inaczej radzi. Jedni mówią, że mały silnik będzie ekonomiczny, a inni że troszkę większy do takiego małego samochodu będzie lepszy bo mniej siły będzie potrzebował to rozruszania tego samochodu. Paliwo się nie zwiększy, a lepiej będzie jeździł. Mam zadbaną Ibize tylko FR do zobaczenia, raczej uboga wersja ma 1.8 silnik i 150km. Boje się że mnie zjedzą koszty paliwa. Słyszałem też, że te silniki się rzadko psują ale z racji, że to rzadki silnik to pewnie też będzie ciężko znaleźć odpowiednie części. Jeszcze wiem, że są silniki 1.4 100km i 85km.
Oczywiście nie tylko Seaty wchodzą w grę (chodź bardzo mi się podobają), również Ford Focus MK1, Opel Corsa C. Najgorsze jest to, że motoryzacja nie jest moją mocną stroną i bardzo nie wiele się znam w tej dziedzinie. Co sądzicie o założeniu gazu do takiego samochodu? Nie zależy mi, żeby pachniał lansem, chciałbym, aby po prostu służył.
Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za rady.