Samochód około 8tys. zł

14 Paź 2015, 23:20

Witam, dwa lata temu byłem w poasiadaniu VW GOLF IV w silniku 1.4 i dokładnie dwa lata temu z różnych przyczyn sprzedałem ten samochód. Dziś szukam nowego auta w granicach cenowych około 8tys. Nie szukam samochodu, który posiadać będzie nie wiadomo co. Rozejrzałem się trochę na rynku motoryzacyjnym i w tym przedziale cenowym znalazłem parę fajnych autek :) Głownie stawiam na tanią eksploatację oraz w miarę niezawodoność. Nie chciałbym by samochód skazany był na gnicie...Ponadto widzę go w benzynie. Zastanawiam się by nie kupić ponownie Golfika.

Samochody o których wspomniałem:
W pierwszej kolejności myślę:
VW GOLF IV
RENAULT MEGANE II

w drugiej kategorii:
Ford Focus
Nissan Primera
Opel Astra II
Fiat Stilo
Seat Toledo II
Audi A3

Prosiłbym o rady, motywację i pomoc w wyborze :) Czym się kierować, na co zwrócić uwage odnośnie wymienionych samochodów. Sądze jednak, że najwłaściwszy wybór to ten pomiędzy pierwszą dwójkę :)
Matsanches
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Paź 2015, 01:32

Wg mnie powinieneś zakupić albo Megane II 2,0 136 KM albo Golf IV/Audi A3 1,8T + np LPG..
tylko ode mnie rada taka żebyś dozbierał z 2 tys więcej i szukał tak za ok 10 tys zł.
Golf IV to niezłe auto ale nie z kiepskim silnikiem 1,4 który jeździ jak żółw.
Także zwiększ budżet i szukaj tych aut, o których wspomniałem.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2015, 16:47

Lovato34 napisał(a):albo Golf IV/Audi A3 1,8T + np LPG..

Co ty masz z tym Golfem :o Co jakiś temat się pojawi to tylko golf i A3 1,8T. Autorowi powinno wystarczyć zwykłe 1,8 20V 125 KM.
Megane II to taki średni pomysł niby opinie są różne ale bym odpuścił. Stilo ta sama sytuacja co w przypadku megane, ford focus I generacji jak najbardziej okey ale nie do LPG, toledo to praktycznie to samo co golf i a3. Primera jak co to P11.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

15 Paź 2015, 17:02

Nie no akurat w tym temacie Golfa pasuje i popieram Levato :ok:
W tej cenie to tylko 1,8, bo turbo będzie zmęczone

Jednak jak dla mnie oszczędniejszą i dynamiczniejszą opcją od 1,8VAGa jest 1,6 w Corolli e11
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Paź 2015, 22:01

LPG jak dla mnie nie jest konieczne. Z tych co wyminiłem to sensownie wygląga golf IV i ta Megane II. O Golfie myślę albo 1.6 albo 1.8 ale bez turbo a co do Megane to silnik 1.6 wydaje mi się starczyć :)
Matsanches
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Paź 2015, 22:19

Megane II jest awaryjne a Golf 1.6 niezbyt trafny jesli można mieć 1.8/2.0. Ten drugi też 8v :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

16 Paź 2015, 08:57

Dokładnie Megane II sobie odpuść,auto nie ma zbyt dobrych opinii.
Z mojej strony Chevrolet Lacetti.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012