Samochód z segmentu B z automatyczną skrzynią biegów

07 Lut 2018, 12:05

Witajcie!

Pierwotnie napisałem to w wątku Seat Ibiza czy Toyota Yaris automatyczna skrzynia biegów (https://www.forumsamochodowe.pl/seat-ibiza-czy-toyota-yaris-automatyczna-skrzynia-biegow-vt104299.htm), ale wychodzi na to, że odpowiadanie na post trzy miesiące później jest złe…

Ale do rzeczy. Chcę kupić samochód z segmentu B z automatyczną skrzynią biegów. Yaris, Ibiza czy Kia Rio? Rozważam również Fabię (ale już miałem dwie…) i Polo (na pewno droższe).

Argumenty:
‒ Yaris: CVT… Podobno wytrzymała, ale nie wiem czy to jest najlepszy wybór. Aha, rabatów 0
‒ Ibiza: DSG. Z wszystkimi zaletami i wadami. Aczkolwiek Pertyn bardzo chwalił Ibizę z DSG.
‒ Rio: 4-biegowe Ale to podobno „inne” biegi, no i wyczytałem o bardzo dużej wytrzymałości. Testował to ktoś?
Ostatnio edytowany przez pc123, 07 Lut 2018, 12:26, edytowano w sumie 1 raz
pc123
Nowicjusz

Auto: Škoda Superb III

07 Lut 2018, 12:19

Za skrzynią CVT nie przemawiają żadne plusy, to mity raczej. Nie przyspiesza dobrze, nie pali mało, ogólnie to bzdurna skrzynia (w teorii ma same plusy, w praktyce ich nie ma i jeszcze potrafi się wyłożyć).

DSG to super skrzynia, dopóki się nie zepsuje (biegi zmieniane są szybko, pali mniej).

Rio nie mam pojęcia co tam siedzi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Lut 2018, 17:33

Jeśli kupujesz nowe auto to wybierz to, które najbardziej Ci się podoba i którego działanie skrzyni najbardziej Ci leży (CVT vs DSG vs klasyczny automat).

Nie napisałeś nic o budżecie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2018, 09:46

Żebym to mógł się przejechać tym 4-stopniowym automatem w Kii, to by było miło. Prawdopodobnie żaden dealer w Polsce nie ma takiego samochodu. Dlatego pytam tutaj, może ktoś ma doświadczenie.
Spróbuję jeszcze popytać o inne modele z tą skrzynią, ale nie mam dużych nadziei.

Co do budżetu, to możemy go pominąć w tej chwili. Uznajmy, że jestem w stanie znaleźć odpowiadający mi cenowo samochód w każdym z tych modeli.
pc123
Nowicjusz

Auto: Škoda Superb III

08 Lut 2018, 11:16

DSG jest spoko przez pierwsze 100-150 tys. km później zaczynają się koszty. W klasycznym automacie wymieniasz olej z filtrem co 60 tys. km i masz spokój.

Ciekawe propozycje z automatem wg mnie to:
Tipo 1.6:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Citroen C3 (lepszy byłby C3 Aircross, ale jest droższy):
Suzuki Baleno (można poszukać taniej z niższym wyposażeniem):
Peugeot 208:
Mazda 2:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2018, 22:01

pc123 napisał(a):Żebym to mógł się przejechać tym 4-stopniowym automatem w Kii,
zawsze możesz karnąć się i20 w tej konfiguracji - to jest to samo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...