Samochód z silnikiem benzynowym do 30 tysięcy - Alfa, Saab, Volvo...

26 Sty 2023, 14:36

Witam,
za jakieś 3 miesiące będę stał przed zakupem nowego samochodu. Obecnie jeżdżę Alfą 159 1.9jtdm 16v. Robię w tym momencie od 9 do 10 tysięcy kilometrów rocznie, głównie na krótkich odcinkach, dlatego też zdecydowałem się poszukać czegoś z silnikiem benzynowym. Zastanawiam się, czy zmieszczę się w założonym budżecie 30 tysięcy, żeby kupić coś w sensownym stanie, z jakimś zapasem mocy. Moje główne typy to:
Saab 9-3 polift 2.0t/2.0T
Alfa Romeo 159 1.75tbi
Volvo s40 II 2.5T
Śledząc ogłoszenia rozbieżność cenowa jest dosyć spora i dlatego też bardzo pomocna będzie opinia innych na ten temat. Jeżeli istnieją jakieś inne, ciekawe modele, będę wdzięczny za podzielenie się nimi.
Shure
Nowicjusz

26 Sty 2023, 15:05

Ja bym Saaba odpuścił i został przy Volvo lub Alfie.
Jak zapas mocy masz na myśli?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sty 2023, 15:16

Moja obecna Alfa jest dosyć ciężka i te 150 koni nie zachwyca.
Totalne minimum jakie brałem pod uwagę jeżeli chodzi o moc, to 2.0t 175 w Saabie.
Shure
Nowicjusz

26 Sty 2023, 15:28

Shure napisał(a):Moja obecna Alfa jest dosyć ciężka i te 150 koni nie zachwyca.
Totalne minimum jakie brałem pod uwagę jeżeli chodzi o moc, to 2.0t 175 w Saabie.

Ale akurat moc tu ma małe znaczenie.

Shure napisał(a):Obecnie jeżdżę Alfą 159 1.9jtdm 16v

Shure napisał(a):Śledząc ogłoszenia rozbieżność cenowa jest dosyć spora

Jak jeździsz alfą to powinieneś wiedzieć czemu są takie rozbieżności. Patrząc np.na progi albo sanki albo zawieszenie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2023, 15:34

Jak jeździsz alfą to powinieneś wiedzieć czemu są takie rozbieżności. Patrząc np.na progi albo sanki albo zawieszenie
Też fakt :ok: .
Jeżeli chodzi o przykład z Saabem, interesuje mnie zbliżony stosunek mocy do masy.
Shure
Nowicjusz

26 Sty 2023, 18:21

Shure napisał(a):Jeżeli chodzi o przykład z Saabem, interesuje mnie zbliżony stosunek mocy do masy.

Jest to temat umowny moc do masy. Musisz zwrócić uwagę na szerg innych spraw niż tylko moc do masy.
Ogólnie i tak bym saaba odpuścił.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
    Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...

26 Sty 2023, 18:25

2.5T od volvo (po z lekkimi zmianami) masz też w fordzie mondeo, ciekawą opcją może być też laguna 2.0T - tutaj na plus, że skrzynia automatyczna jest bezproblemowa a i lpg wsadzisz w razie potrzeby
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2023, 20:22

2.5T od volvo (po z lekkimi zmianami) masz też w fordzie mondeo, ciekawą opcją może być też laguna 2.0T - tutaj na plus, że skrzynia automatyczna jest bezproblemowa a i lpg wsadzisz w razie potrzeby
Mondeo wezmę w takim razie pod uwagę, Laguna natomiast nie do końca trafia w mój gust wizualnie :no: .
Ogólnie i tak bym saaba odpuścił.

Ja bym Saaba odpuścił i został przy Volvo lub Alfie.
Samochód i silniki zbierają dosyć pochlebne opinie, czy macie jakieś własne, złe doświadczenia związane z tym modelem?
Shure
Nowicjusz

26 Sty 2023, 20:52

Shure napisał(a):Laguna natomiast nie do końca trafia w mój gust wizualnie :no: .

jest jeszcze coupe, możesz zerknąć

Shure napisał(a):Samochód i silniki zbierają dosyć pochlebne opinie, czy macie jakieś własne, złe doświadczenia związane z tym modelem?

Wiesz, jesteśmy jednak na jakimś tam forum motoryzacyjnym i wypada żeby wyrażać obiektywne opinie (choć fanatyków różnych marek również tutaj mamy i będą je polecać choćby były największymi trupami) a obiektywnie zarówno takie mondeo jak i laguna na tle 159/9-3 wypadają po prostu lepiej pod względem awaryjności, kosztów itd. Doradzając komuś nie powinniśmy kierować się własnym widzimisię. Jeździsz 159, którą w pewnym stopniu musiałeś kupić "sercem" bo ciężko znaleźć techniczne przewagi tego auta nad konkurencją. Tak samo będzie jeśli chcesz kupić kolejne 159 czy saab'a, który ma swoją historię, do końca nawiązywał do lotniczych tradycji, nie jest autem dla typowego janusza i nikt go nie kupuje bo chce tanio jeździć.
Jeśli chcesz mieć coś fajnego, nie musisz szukać kompromisów a ewentualne, trochę częstsze niż u konkurencji usterki są do zaakceptowania to nie ma przeszkód żeby jeździć dalej 159 czy kupić 9-3. Sam bym jeździł jednym z nich jeśli miałbym możliwość posiadania auta, które będzie po prostu "moje" i nie musi pełnić żadnych, praktycznych funkcji. Za 2-3 lata na pewno przymierzę się do nich ponownie (o ile nie uda mi się zorganizować funduszy na giulię) ale przy ostatniej zmianie auta niestety odpadły przez możliwości załadunkowe kombiaków.
franccc
Stały forumowicz

26 Sty 2023, 21:25

Shure napisał(a):Samochód i silniki zbierają dosyć pochlebne opinie, czy macie jakieś własne, złe

Wpisz sobie hasła na google z podstawowymi usterkami tego auta:

Komputer sterujący
Listwa zapłonowa
Moduł immobilajzera
Moduł cim

Pomiń dziwne oferty używek.

Ogólne połączenie takiego sobie opla z resztą świata z wnętrzem dla ludzi o zdrowych nerwach :D

Każdą z tych opcji możesz kupić używaną albo po naprawie. Może coś podejdzie tańszego co nie zmienia faktu że jest to okrutny badziew nie warty tych pieniędzy.

Dobre też są epopeję o ciśnieniu oleju i podział na silniki przed remontem i po remoncie :D

franccc napisał(a):czy saab'a, który ma swoją historię, do końca nawiązywał do lotniczych tradycji, nie jest autem dla typowego janusza i nikt go nie kupuje bo chce tanio jeździć.

Dla mnie trochę na odwrót jest to typowe auto dla Moto Janusza bo jest tanie w zakupie, duże gabarytowo, wizualnie w stosunku do ceny ok. no i ma story o samolotach. A prawda jest taka że badziewnie się prowadzi, badziew jest w środku okrutny a do tego jest psujakiem.

Linkowania mi zdechła wklejam kilka fot poglądowych.
szybki
Moderator - Tuning

26 Sty 2023, 22:06

Może ja żyję w jakiejś alternatywnej rzeczywistości ale "janusza" wysiadającego z saab'a to chyba w życiu nie widziałem :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

26 Sty 2023, 22:13

franccc napisał(a):Może ja żyję w jakiejś alternatywnej rzeczywistości ale "janusza" wysiadającego z saab'a to chyba w życiu nie widziałem

To jest inny Moto Janusz :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

26 Sty 2023, 22:37

Wpisz sobie hasła na google z podstawowymi usterkami tego auta: Komputer sterujący
Listwa zapłonowa
Moduł immobilajzera
Moduł cim

Prześledziłem parę tematów z tym związanych i faktycznie nie wygląda to za dobrze w porównaniu do chociażby 159, która też nie jest idealna i swoje bolączki ma.
Laguna coupe jest bardzo fajną opcją, zobaczymy jak będą się kształtowały ceny za te +-3 miesiące. Mimo wszystko sentyment każe mi zostać przy marce i mocno nastawiam się na 159 tbi, kwestia tylko budżetu i nie wpakowania się w minę. Dzięki za podsunięcie paru zagadnień i modeli :ok:
Shure
Nowicjusz

27 Sty 2023, 02:10

Jak już jesteśmy w temacie to 2,5T volvo/ford wiele przypadków wywalonych tulei cylindrów, te silniki są z tektury, także ja bym bardziej ku Lagunie się skłaniał.
Lebida
Nowicjusz

27 Sty 2023, 09:57

Lebida napisał(a):Jak już jesteśmy w temacie to 2,5T volvo/ford wiele przypadków wywalonych tulei cylindrów, te silniki są z tektury, także ja bym bardziej ku Lagunie się skłaniał.

Temat istnieje ale 2,5t nie nazwałbym go papierowym bo wiele tych przypadków łączy się z tuningiem i złą eksploatacją. Co ciekawe focus st często trafiałem z "motor kaput" natomiast mniej ambitne czyt.młodzieżowe auta praktycznie nigdy. Do tego znam ludzi jeżdżących autami z tymi silnikami i zawsze jest kwestia brak tuningu i rozgrzewanie przed szybką jazdą.

Więc trzeba o tym napisać ale nie czułbym obaw przed zakupem.
szybki
Moderator - Tuning