Samochody na prawko B1

29 Sty 2008, 23:24

Witam wszystkich :D
Jeśli taki temat był to bardzo przepraszam :) Ale potrzebuję pomocy.
Czytałem na googlach o prawku B1 i jakoś to do mnie nie wchodzi i tu proszę o pomoc (tylko w takim normalnym języku :D ) , chodzi o wszystkie informacje o B1 oraz jakie samochody się na to nadają. Głównie interesuje mnie Fiat Cieniasek :) i to czy jak bym go odchudził te 140kg to będzie się nadawał, wiem że Maluch się nadaje, bo mój jeden znajomy go odchudził i bezprblemu zarejestrował na B1 :wink: Czekam na szybkie odpowiedzi, z góry dzięki i pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

30 Sty 2008, 09:59

To już zależy od Twoich chęci. I czy będzie miało sens jazda wygolaszonym samochodem ;)
B1 to sam wiesz pewnie co oznacza. Samochód o masie własnej do 550kg.
W sumie lepsze to niż np dojazdy pks'ami do szkoły.
przemandero
Nowicjusz

30 Sty 2008, 11:28

Było już i to obszernie na forum.A jezeli jesteś pewnien,że odchudzonego maluszka da się zarejestrować w ten sposób,żeby można było jeździć na B1,to zapytaj tego znajomego,jak to zrobił - co pousuwał,że dało mu to 550 kg i jak resztę załatwiał?Napewno przyda się to naszym przyszłym młodym kierowcom.No i jak się dało odchudzić maluszka o 100 kg,to pewnie CC też się da odchudzić o 160 kg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2008, 13:21

Parę miesięcy temu widziałem Tico odchudzone i zarejestrowane na kategorie B1 ale koszt był wysoki bo 9000zł.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

30 Sty 2008, 13:43

Ja wcześniej jeździłem skuterem, a teraz zamierzam się przesiąść na cztery koła. Co do maluszka to wystarczy tylko 50kg odchudzić (podsufitka i tylnia kanapa). Ja bym kupił jakiegoś malarka, ale między malarem a cieniasem nie ma tak wielkiej różnicy :) A cieniasek jest dużo lepszy od malarka. A wiecie jak można odchudzić cieniasa o 150kg?? co wyrzucić??
Ile waży seryjne Tico z najmniejszym silnikiem?? I dlaczego go tak dużo to wyniosło (9000zł)??
Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

30 Sty 2008, 21:16

Bo z tego co widziałem było cabrio wycięty (cały dach) itp. chyba była lżejsza maska wsadzona itp.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

30 Sty 2008, 22:47

Musisz wywalić kanapę tył, część tapicerki, można też wyciąć dach;p pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

31 Sty 2008, 11:46

U mnie w miescie jest kilka taz b1(maluchy po demontazu tylnej kanapy ponoc miesci sie w 550kg)moj instruktor zastanawia sie czy nie wprowadzic kursu b1.Maluch tanszy niz tico a kategoria b1 to tylko 2 lata jazyd i pojscie na egzamin kat.b wiec ladowac 9000 to czyste szlanstwo
gazik
Nowicjusz

31 Sty 2008, 12:31

A co w tym maluszku jest zamiast tylnej kanapy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2008, 15:37

A czy to prawda że od niedawna nie można zmieniać masy własnej samochodu???? :(
kresiaczek
Nowicjusz

29 Sty 2009, 01:26

No podobno szykuje się zmiana przepisów i nie będzie można zmieniać (podobnie jak w całej Unii) masy własnej auta :( , montować dodatkowych miejsc siedzących czy zmieniać przeznaczenia auta (np na ciężarowe montując katę z tyłu)...
Trzeba się pospieszyć z zakupem taczki na B1, puki jeszcze można przerabiać i ceny są przystępne.
Ja akurat mam zrobionego Malucha co waży 550 kg 8) i... chętnie się z nim rozstanę.
Zainteresowanych proszę o kontakt PW

Pozdrawiam
drivepoint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

29 Sty 2009, 15:33

Dla mnie to sie wogole nie oplaca placic za prawko za samochod wolalbym odczekac te dwa lata i pozniej nie kombinowac tylko normalny samochod se kupic
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

29 Sty 2009, 23:19

To nie prawda, mozesz zmienic mase własna samochodu.

kresiaczek napisał(a):A czy to prawda że od niedawna nie można zmieniać masy własnej samochodu???? :(
Damian
Renault 19 1.9 TD
VW Jetta 1.6 GLS
Damian9212
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

29 Sty 2009, 23:21

A ile kosztuje to prawko na kat. B1??? i powiedzcie mi co trzeba zrobić żeby mieć to prawko i gdzie jest najbliższy ośrodek co coś takiego robi.
Damian
Renault 19 1.9 TD
VW Jetta 1.6 GLS
Damian9212
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

31 Sty 2009, 12:54

O ile dobrze pamiętam, to B1 miało swoje ograniczenia, jak np. jazda z osobą dorosłą posiadającą "normalne" prawo jazdy, oraz naklejenie "liścia" na tylną szybe. Chyba że coś się zmieniło albo ja mam złe informacje :)
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała