Scenic I FL, pomorskie oraz procedura rejestracji

11 Sty 2010, 23:14

Witam,

Szukam Scenica I po FL, z silnikiem Diesla. Obejrzałem już 3 egzemplarze w trójmieście, wszystkie bezwypadkowe jedynie w ogłoszeniu. Zanim się wybiorę gdzieś dalej (muszę brać wolne z pracy co mi się nie widzi) chciałbym zapodać kilka linków - może rzuci Wam się coś niepokojącego w oczy i zaoszczędzę czasu.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bogata wersja wyposażenia, oponki zimowe ;) , ładny optycznie i generalnie PODOBA MI SIĘ!
Moje wątpliwości - niebieskie tablice. Czy auto wyjeżdżające z Niemiec nie powinno mieć tablic z żółtym paskiem? Ile trwa rejestracja takiego auta przez laika bez kontaktów i doświadczenia?

Plusy: tak jak pozycja wyżej dwa szyberdachy, w sumie miły bajer :)
Moje wątpliwości: również jak wyżej - formalności i opłaty.

Według opisu zarejestrowany w PL, ale oczywiście droższy. Zaleta - skoro mam płacić suma sumarum tyle samo to lepiej by formalności załatwił ktoś za mnie. Szczerze mówiąc trochę wychodzi poza założony budżet, ale zawsze można go trochę nagiąć. Wątpliwości: skóra... jakoś nie jest do niej przekonany... wygodne to i nie klei się do dupy w lecie w czasie upałów? :)

Zarejestrowany, niższa cena od pozostałych. Pewnie uboższa wersja od poprzednich, nie ma klimatronika, szyberdachu (ale to nie jest dla mnie specjalnie ważne). Wątpliwości: kierownica! Obejrzałem już kilka meganów/sceników i nigdzie takiej nie widziałem. Produkowali w ogóle takie czy to jakaś home-made-obszywka na wyślizganą kierę lub jakaś dorobiona po wyskoczeniu poduszek? Prócz tego dobrze widzę w tyłu jakaś kratę? Ale te polskie kratki "samochodów ciężarowych" mają chyba dużo mniejsze oczka

Wersja szpanerska :) terenówka bulwarowa. Są z nimi problemy? Jak widzę spalania wyższe o 1,5 litra... to niedobrze. Patrzę na nią na razie jako na ciekawostkę.

Hmmm może to niewłaściwe podejście, ale sądząc po zdjęciach auto nie może znaleźć właściciela od pół roku...

Wyróżnia się ceną od przy tym wyposażeniu... sprawdzacie w ogóle "igły super okazje" czy od razu odrzucacie?

Wkurza mnie tu ta kratka - dużo formalności/opłat z ponownym przywróceniem samochodu do stanu osobowego? Miłym akcentem byłaby również możliwość wyjmowania tylnych siedzeń (przeprowadzka niedługo) - orientujecie się czy wszystkie sceniki miały ten bajer?

Dzięki za zainteresowanie tematem!
0rafal

12 Sty 2010, 12:11

moze powiem ci tak, nikt z nas niejest jasnowidze i po dotknietu monitora w miejscu aukcji nie powiem ci czy samochod niebyl bity, czy ma sprawne zawieszenie i czy silnik jest zajezdzony...

chcesz wiedziec cos na temat pojazdu wyslij do jego sprawdzenia fachowca
halsky11

12 Sty 2010, 17:24

Ależ rozumiem, że nie ma tu wróżek. Natomiast przy kilku aukcjach zadałem konkretne pytania, np. czy wskazana przeze mnie kierownica była montowana w tym modelu ponieważ przejrzałem sporo aukcji i nigdzie takowej nie widziałem. Liczę właśnie na takie podstawowe uwagi - nie raz forumowicze wychwytywali jakieś kwiatki już ze zdjęć.

Pozdrawiam
0rafal

12 Sty 2010, 17:35

Może napisze coś o takim samochodzie.

U mnie w rodzinie pół roku temu był taki scenic 1.9 DTI. Mieliśmy go pół roku i tata zdecydował się sprzedać ten samochód. W tym samochodzie silnik był OK chodził ładnie i był dynamiczny i w silniku sie nic nie psuło tylko w elektryką było nie za dobrze psuła się. Przez ten okres użytkowania nawalił immobilaizer przez który nie dało się odpalić silnika, zepsuł się również podnośnik szyby, wycieraczki przestały chodzić w trakcie jazdy w bardzo duży deszcz i jeszcze kilka innych rzeczy. Rdza lekko brała tylne nadkole. W środku było bardzo słychać silnik przy wyższych obrotach. Ten samochód zepsuł dużo nerwów mojemu tacie.
Jest to samochód w który lubi się psuć.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...