Seat Cordoba 1996 - rozrusznik i stacyjka

10 Lis 2013, 15:16

Witam. Mam problem z elektryką w starym seacie. Rozrusznik nie kręci, kontrolki świecą jednostajnie. Czy przyczyna to kostka, ewentualnie jak ją wymienić amatorsko?

Pozdrawiam.
fines
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

11 Lis 2013, 12:56

Znasz się na elektryce samochodowej? Jak tak, to zacznij od zmostkowania stacyjki na kostce przy stacyjce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2013, 15:31

Dzięki za odpowiedź. Na elektryce znam się słabo. Wszyscy elektrycy w moim mieście świętują, doradź może jak odpalić mój własny samochód bez sprawnej kostki lub przygiętej płetwy(nie wiem która z tych rzeczy nawaliła). Nie mam ściągacza ani klucza nasadowego 24 żeby cokolwiek zrobić samemu.
Pozdrawiam.
fines
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

11 Lis 2013, 22:25

Jeżeli umiesz się dostać do kostki stacyjki, to żeby uruchomić silnik, musiasz tą kostkę rozpiąć i od strony instalacji ( nie od strony stacyjki ) w tej kostce trzeba połączyć ze sobą wszystkie przewody. ALE tylko jeden na chwilę - ten od rozrusznika. I właśnie jego musisz znaleść, bo ja niestety nie wiem, jaki to kolor przewodu. Chyba, że masz miernik, to na tej kostce szukaj przewodu ( zazwyczaj jest koloru czerwonego ), na którym jest cały czas 12V. Do niego przykładaj po kolei resztę przewodów. Na jednym z nich jest rozrusznik - jak go połączysz z tym, co ma 12V to rozrusznik ci zakręci. A potem to ten jeden na bok, resztę łączysz ze sobą i ten jeden na chwilę aż silnik zaskoczy. Potem go odkładasz. Po połączeniu tych wszystkich przewodów powinny zaświecić ci się wszystki te kontrolki, kóre zaświecają się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Muszisz jednak pamiętać, że kluczyk w stacyjce, mimo, że nim nie odpalasz auta musi być przekręceny - blokada kierownicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...