Seat Ibiza 3 - zwiększone spalanie i brak mocy

19 Wrz 2022, 19:57

Witam,
Ostatnio zauważyłem, że moja ibiza (silnik 1.9 tdi na pompowtryskach) zaczęła więcej palić i nie mieć takiej mocy jak zawsze. O ile spadek mocy nie jest znacznie odczuwalny, ale występuje, to spalanie wzrosło z 4,5 - 5 litrów do 6-7 (jeżdżę głównie na większych odcinkach).
Do teraz sprawdziłem, czy nie trzyma któryś z zacisków, ale koła obracają się swobodnie i nie grzeją się.
Poza tym nie ma z samochodem żadnych problemów dymienia, nierównej pracy, szarpania itp.
Równolegle do tego rozciekła się nagrzewnica, ale wątpię aby wyciek miał cokolwiek z tym wspólnego.
Po podłączeniu komputer nie wykrywa żadnych błędów. Za jego pomocą sprawdziłem również wartości zadane i rzeczywiste przepływomierza i ciśnienia doładowania, wszystko z nimi w porządku.
Miesiąc temu wymieniałem rozrząd, kąt synchronizacji ustawiłem na 0. Zdążyłem zrobić około 1000km bez tych problemów.
Z góry dziękuję za pomysły w czym może tkwić problem.
Andrzej424
Nowicjusz

• 20 Wrz 2022, 13:06

Warto zerknąć czy silnik suchy bo czasem przyczyną mogą być uszczelnienia pompowtryskiwaczy. Inna sprawa to np. synchronizacja na wałku rozrządu. Najlepiej popatrzeć w logi. Jeszcze inna przyczyną może być sama turbina więc jak widać problemów może być sporo.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35