Seat Ibiza III 2006 rok. 1.4 MPI 75 KM (Pytanie o awaryjność).

30 Lip 2023, 04:33

Witam,
Poszukuję samochodu na około pół roku, max rok, na dojazdy do pracy.
Trafiłem na bardzo fajną ofertę Seata Ibizy z silnikiem 1.4 75 KM z przebiegiem 160k. Po zdjęciach widać, że jest to oryginalny przebieg, w środku autko wygląda jakby miało około 80k przebiegu, natomiast pomyślałem, że zajrzę sobie na jakąś stronę i poczytam o awaryjności tego silnika. Przeczytałem i już sam nie wiem co robić, niby autko nie ma dużego przebiegu, aczkolwiek przeczytałem o tym, iż podobno ten silnik ma parę wad: zamarzanie odmy w zimie, wypalanie się pierścieni tłokowych, uszkodzenia kasatorów luzu zaworowego. Niby w 2006 roku silnik został poprawiony, wyeliminowane zostały wcześniejsze usterki i osiągał 85 KM, a od 2002 roku silniki (75 KM) mają wyeliminowaną usterkę zamarzania odmy - czy to prawda?. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście kompletnie nie warto interesować się autem z takim silnikiem czy od 2006 roku też może poprawili coś w tym silniku czy tylko w tym 85 konnym. Słyszałem też o tym, że nie raz jest problem z rozrządem na łańcuszku... Olać temat czy na taki max rok brać, jeżeli będzie w dobrym stanie silnik i będzie w miarę kulturę pracy utrzymywał? Brać i nie zaprzątać sobie głowy takimi rzeczami? Prosiłbym o opinie jeżeli ktoś miałby na temat tego silnika jakąkolwiek wiedzę.
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
Saalami
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

30 Lip 2023, 09:23

Jest to zwykła technologia VW sprzed ery fsi więc nie masz się czego lękać. Jest bo jest nie będzie ani oszczędnie ani super bezawaryjnie ale do przodu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Lip 2023, 11:08

Bierz i się nie przejmuj. Moja była miała Cordobę z tym silnikiem,kupiła od swojego brata,przejeżdziła nim z 5lat i nigdy nie miała problemów a zbytnio o niego nie dbała,rok temu sprzedała w ręce dziewczyny mojego kolegi z pracy i oni też nie narzekają.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...