Seat Ibiza IV 1.2 2009 trzęsie silnik lpg

13 Kwi 2022, 09:16

Założyłam instalację lpg w lipcu 2021 firmy stag. Miałam problem od samego początku z instalacją, co pewien czas trzęsło silnikiem na gazie, jeździłam co chwilę na poprawki gazu, gazownik tylko mówił że za mała dawka wtryskowa gazu to później za duża dawka wtryskowa gazu i tak non stop przez 7 miesięcy. Na benzynie się nic nie działo i chodził jak to określam "jak masełko". Ostatnio nie chciał w ogóle jeździć na gazie i wchodził w tryb awaryjny 20km/h i pełno lampek się zapalało, dodatkowo trzęsło to tak, jakby atak padaczki miał. Po zgaszeniu auta, rozliczeniu gazu (na tym przycisku w środku auta) po odpaleniu ponownym samochód się uspokajał i po kilku km już jechał normalnie i na postoju to nie trzęsło. Spędziłam 3 dni u gazownika, wymienił jakąś listwę, komputer od gazu i po przejechaniu 10-15km znów działo się to samo, w końcu gazownik w ramach reklamacji postanowił zdemontować i jeszcze raz założyć instalację gazową, gdy mi oddali auto zaczęło się trzęsienie silnika również na benzynie, z mojej strony zostały wymienione wszystkie cewki, świece, a także główny komputer samochodu z całym programowaniem. Mam nawiercony kolektor w kilku miejscach, po zdemontowaniu gazu i założeniu w nowe miejsca, stare dziurki załatał jakimiś śrubkami i taśmą izolacyjną. Mechanik zakleił mi te dziury na kolektorów jakimś klejem i czuć różnicę, bo auto już tak nie skacze,ale nadal co pewien czas (przy odległościach ok 10-15km) trzęsie go, gazownik się miga od wszystkiego pomimo, iż instalacja jest na gwarancji, co może być tutaj przyczyną?
Komputer pokazuje przy trzęsieniu wypadanie zapłonu 1, ciśnienie zostało sprawdzone na tłokach i jest w porządku
Ilunek
Nowicjusz

• 13 Kwi 2022, 11:41

jeżeli problem występuje tylko na gazie to niestety jest wina ustawień, adaptacji lub źle dobranych podzespołów lub też wadliwego montażu. Tu nic innego się nie wymyśli.

Wypadanie zapłonu jak najbardziej może być powodem szarpania silnika ale jak on wypada tylko na gazie to znaczy że coś jest nie tak z wtryskiem gazu przy tym cylindrze.

Wiesz jaka to jest dokładnie instalacja tego Staga?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Kwi 2022, 14:32

Rokiko napisał(a):jeżeli problem występuje tylko na gazie to niestety jest wina ustawień, adaptacji lub źle dobranych podzespołów lub też wadliwego montażu. Tu nic innego się nie wymyśli.
    Winą może być również jednak układ zapłonowy . '' Słaba " cewka zapłonowa może powodować wypadanie zapłonu na lpg a na pb już nie . O czym przekonałem się na swoim samochodzie jak i w praktyce .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

13 Kwi 2022, 15:17

No ale wszystkie cewki i świece są nowe pani pisze....
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Kwi 2022, 15:57

Kao napisał(a):No ale wszystkie cewki i świece są nowe pani pisze....
    Czytałem . Nowe świece czy cewki zdarzają się z gó....litu . Zamienił bym tutaj miejscami cewki i zobaczył czy błąd pójdzie za cewką z pierwszego cylindra.
    bonifacy
    Stały forumowicz

20 Kwi 2022, 10:46

Cewki były podminiane z 1 na 2 cylinder i nadal cały czas błąd pokazuje tylko na 1 i wypadanie zapłonu
    Ilunek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z linii montażowej zjechał milionowy Tiguan w Wolfsburgu
      W ubiegłym tygodniu z linii montażowej zjechał milionowy Tiguan wyprodukowany w zakładach w Wolfsburgu. Był to biały Tiguan z pakietem R-Line i silnikiem 1.4 TSI o mocy 118 kW (160 KM). Tiguan jest najpopularniejszym SUVem ...

20 Kwi 2022, 11:42

Ilunek napisał(a): ciśnienie zostało sprawdzone na tłokach i jest w porządku
    Pamiętasz jakie były wartości na poszczególnych cylindrach ? Jeżeli mówimy tutaj o trzycylindrowym silniku to tutaj już nieduże różnice mogą spowodować problemy . Piszesz że ciśnienie w porządku a coś czuję że na pierwszym cylindrze jest niższe niż na pozostałych . Będzie niższe o np. 2 bary to już wystarczy aby sterownik silnika zarejestrował wypadanie zapłonu i wyłączył ten cylinder z pracy poprzez odcięcie wtryskiwacza . Jest sporo takich tematów na necie i większość skończyła się naprawą głowicy - wypalone zawory.
    bonifacy
    Stały forumowicz

20 Kwi 2022, 13:25

Wróciłam dziś z ekspertyzy instalacji lpg w innym autoryzowanym serwisie. Auto nagle zaczęło jeździć okej, od razu naprawili też usterkę. Diagnoza --> "źle podpięte wtyczki do wtryskiwaczy lpg oraz zmiana ustawień w ustawieniach wtryskiwaczy - pomylone przypisanie cylindrów"
    Ilunek
    Nowicjusz