Seat Leon, kontrolka świec żarowych

01 Sie 2016, 18:25

Dzień dobry wszystkim! Posiadam seata leona, r. 2001 1.9 TDI i od dwóch dni zaczął mi się pojawiać następujący problem: po uruchomieniu silnika i paru minutach jazdy zaczyna mrugać kontrolka świec żarowych i zazwyczaj gaśnie sama po minucie - dwóch. W trakcie dalszej jazdy ten problem się już nie pojawia, ale nie sprawdzałem tego na dłuższych dystansach. Przeglądałem już fora szukając podobnego problemu i ponoć np. w passatach za ten problem może odpowiadać czujnik stopy. Chciałem zapytać się Was o poradę, co powinienem zrobić w tej kwestii? Czy to jest coś, co da się sprawdzić na własną rękę, czy raczej dmuchać na zimne i jechać do mechanika od razu?
Teletuleja
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2010
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sie 2016, 10:10

Sprawdż, czy podczas hamowania świecą ci światła stopu - migająca kontrolka świec żarowych oznacza, że jest coś nie tak ze światłami stopu - spalona żarówka, uszkodzony czujnik, przepalony bezpiecznik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2016, 13:03

Trzeba zaglądać czasem do instrukcji samochodu "Jeżeli w czasie jazdy nastąpi awaria w jednym z podukładów silnika wysokoprężnego, lampka kontrolna zacznie migać." Najczęściej problemem jest czujnik stopu przy pedale hamulca lub dalej tak jak pisze MotoAlbercik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Sie 2016, 10:02

Kacper napisał(a):Trzeba zaglądać czasem do instrukcji samochodu

Czasem? Ja uważam, że instrukcję samochodu należy przeczytać, zanim się do niego wsiądzie i gdziekolwiek pojedzie. Ale wszyscy uważają, że jak wiedzą, gdzie jest kierownica, biegi i pedały, to wiedzą już wszystko...A potem niejeden jest zdziwiony, że auto się zepsuło i naprawa będzie kosztować tak dużo...Zrozumiałbym, jakby nie było serwisów, księgarni, internetu, dostęp do instrukcji byłby bardzo utrudniony. Ale w obecnych czasach? Nie można nazwać tego inaczej jak lenistwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2016, 18:18

Dziękuję pięknie za pomoc! Światła stopu już sprawdziłem, wszystkie się świecą jak trzeba. W takim razie obstawiacie czujnik/bezpiecznik? Jedna dodatkowa rzecz, która zwróciła moją uwagę: kiedy kontrolka mruga i w danym momencie wyłączę światła krótkie, to kontrolka gaśnie.
Teletuleja
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2010
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

08 Sie 2016, 17:22

Teletuleja napisał(a):Jedna dodatkowa rzecz, która zwróciła moją uwagę: kiedy kontrolka mruga i w danym momencie wyłączę światła krótkie, to kontrolka gaśnie.
Czyli dopóki nie zapalisz świateł mijania to kontrolka nie zaświeci się?

Bezpieczniki sprawdź wszystkie czy są ok.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brąz i czerń - wyjątkowa wersja Lexusa NX
    Lista specjalnych modeli Lexusa robi się coraz dłuższa. Po sedanie IS ze wstawkami w kolorze indygo oraz coupé LC pokrytym specjalnym, zielonym lakierem czas na wyjątkową odmianę Lexusa NX. SUV już wkrótce trafi ...