Sedan w benzynie 7-8 tys

23 Maj 2011, 10:52

Chciałbym zebrać co nie co Waszych opinii na temat 3 aut a do tego może jakieś inne Wasze propozycje.
Planuję zakup jakiegoś sedana w benzynie i następnie założyć mu instalację gazową sekwencyjną. Najbardziej interesują mnie opinie na temat trzech aut, bo na pewno sporo osób miało lub ma coś z tego:

1. Opel Vectra B - silnik 1.6 lub 1.8 - co do 1.8 słyszałem, że są bardziej awaryjne ale jak mówię to tylko to, co ktoś mi mówił.

2. Audi A4 B5 - tutaj myślę, że zwłaszcza jeśli chodzi o blacharkę i wygląd w wewnątrz wygląda bardziej okazale od Vectry B ale może ktoś dokładnie wie jak jest z częściami w razie jakieś awarii? Tzn w porównaniu do Vectry ile większych wydatków trzeba się spodziewać?

3. VW Passat B5 - tutaj też chciałbym opinii na temat benzynowców bo do tej pory tylko o TDI słyszałem trochę i sam trochę takim jeździłem.

Dodam, że chciałbym by auto miało ok. 100 KM i wiadomo każdy szuka czegoś najmniej awaryjnego i w razie ewentualnego wydatku na jakieś części by był on jak najmniejszy także proszę o opinię o tych autach i ewentualnie jakieś inne propozycje w tym przedziale do 7 lub max. 8 tys zł.
RB10
Nowicjusz

Miejscowość: kuj-pom
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 626 2.0 115KM

23 Maj 2011, 11:53

Passata B5 czy A4 za 7-8k zl bedzie ciezko kupic normalnego, Octavie szybciej, motor 1.6 jak najbardziej sie nadaje.

Fiata Brava moze? Laguna I? Volvo S40?
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 13:14

troche za maly budzet na a4 i paska przy odrobinie szczescia udalo by cie sie kupic cos sensownego ale mogla by sie trafic skarbonka w tych pieniadzach predzej obstawial bym na vectre

mondeo mk2?
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 13:39

coś chyba w tym jest, że vectra b jest awaryjna. Polecam lagunę lub s40 za tą kwotę. Zależy co lubisz, czy komfort czy raczej stawiasz na bezpieczny samochód :)
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

23 Maj 2011, 15:10

Fiat Brava odpada. Laguna? To samo, zupełnie Renault nie biorę pod uwagę. Volvo niby nie jest złą opcją tylko biorę pod uwagę też ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii, wymiany części a tutaj niestety ceny nie są za ciekawe...

Nanek napisał(a):troche za maly budzet na a4 i paska przy odrobinie szczescia udalo by cie sie kupic cos sensownego ale mogla by sie trafic skarbonka w tych pieniadzach predzej obstawial bym na vectre

właśnie w ogłoszeniach jest trochę w tym przedziale cenowym, tylko wiadomo strach żeby nie trafić jak to dobrze ująłeś 'skarbonki'.

Jeśli chodzi o Vectry to właśnie te 1.8 16V są bardziej awaryjne od 1.6. Vectrą od początku się interesowałem i była to główna opcja z tym, że nie chcę tylko na rok auta lecz na jakieś 3 sezony nawet a wiadomo opel często kojarzy się z "rudą" :/
RB10
Nowicjusz

23 Maj 2011, 15:15

tutaj link do dyskusji na temat ocynku w viki

http://forum.vectra-unlimited.pl/showthread.php?t=6224
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

23 Maj 2011, 15:35

RB10 napisał(a):Fiat Brava odpada. Laguna? To samo, zupełnie Renault nie biorę pod uwagę. Volvo niby nie jest złą opcją tylko biorę pod uwagę też ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii, wymiany części a tutaj niestety ceny nie są za ciekawe...

Bierzesz pod uwage "ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii", a chcesz kupic A4 czy B5 ktory bedzie kompletnym szrotem, bo majac 7-8k zl, tylko kupisz jakis wynalazek, a w przypadku Laguny I akurat znajdziesz cos sensownego, S40 raczej tez.

Nubira II i masz tanie czesci, awaryjnosc tez na wmiare dobrym poziomie.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 23 Maj 2011, 17:00, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 16:44

ja celowalem w a4 ale kupilem civica w sedanie za 7.5k (bez klimy) bo w audi pewnie zara byłaby turbina do wymiany. 90KM na poczatku było dla mnie mocne teraz jest po prostu ok a 1.5 115KM ciezko bedzie kupic
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Maj 2011, 18:30

Jeszcze pytanie mam co do tej Vectry B i głównie mi chodzi o to, by wypowiedziały się osoby, które posiadają lub miały taką. Chodzi o olej i ile Wam bierze/brało średnio oleju od wymiany i przy jakim silniku tyle. Bo ludzie różnie o tym mówią, większość słyszałem, że silniki 2.0 z olejem nie są takie złe, 1.8 już gorzej podobno a 1.6 biorą najwięcej podobno. Także czekam na Wasze opinie.

[ Dodano: 3 Czerwiec 2011, 14:54 ]
Co myślicie na temat Hondy Civic VI w sedanie albo Accord V (bo VI to od tylu się zaczynają a wolę starsze ale w lepszym stanie)? Sytuacja o tyle się zmieniła, że nie muszę koniecznie w 8 tys zł się zmieścić, może być coś do 9 tys lub nawet lekko ponad 9k. Obecnie pod uwagę biorę Vectrę B ('99 lub '00) po lifcie, Civic VI, Accord V, Mazde 626. Passat B5 raczej odpada. Silnik nadal mnie interesuje wyłącznie benzynowy (bez gazu) i najchętniej przebieram w ofertach aut świeżo sprowadzonych... Fiatów, Daewoo i Renault nie oferujcie bo nie biorę ich pod uwagę ;)
RB10
Nowicjusz