Segment chyba D, budżet do ustalenia, mocny automat, benzyna (+LPG)

11 Kwi 2020, 10:56

Hej!

Zaczynam zastanawiać się nad samochodem, który zastąpi moją aktualną AR147. Mam listę rzeczy, które od auta oczekuję obowiązkowo i takich, które są mile widziane. Te obowiązkowe to:
-mocny benzyniak w automacie - aktualny samochód robi setkę poniżej 8s i tego lub więcej oczekiwałbym od nowego auta. Preferowany mniejszy silnik z turbo ponad bulgoczące V8, mile widziane spełnianie normy Euro5 (nie chcę się za duża zastanawiać przy zagranicznych wyjazdach czy mi jeszcze wolno wjechać czy już nie)
-dobre wyciszenie wnętrza, tak, żeby rozmowa przy 140km/h nie wymagała krzyku
-wyposażenie - tempomat (najlepiej aktywny, ale to akurat niekoniecznie), dwustrefowa klima, grzane stołki
-fotele najlepiej alcantara albo ostatecznie skóra, najlepiej nie czarne
-możliwie najniższe koszty utrzymania - i nie, nie zamierzam oszczędzać na aucie, ale chodzi mi o uniknięcie kosztownych a nie dających zbyt wiele rozwiązań, wolę 20KM mniej niż brak możliwości założenia LPG (choc niekoniecznie musi być gaz) czy rozrząd kosztujący 3k z wymianą - biorąc pod uwagę roczne przebiegi 50-60kkm i wymianę oleju co 10kkm koszt robi się już znaczny

Z rzeczy mile widzianych ale nie niezbędnych:
-elektrycznie ustawiane fotele - to prawie wymóg, ale jestem w stanie odpuścić dla czegoś fajnego
-webasto - bożenko, jakie to jest fajne rozwiązanie :D
-radio umożliwiające połączenie się z telefonem przez bluetooth, w ostateczności AUX
-kamera cofania
-spory bagażnik, który da się w miarę dobrze zorganizować

I tak - co do kasy to nie ma jakiegoś znacznego ograniczenia, ale chciałbym oscylować wokół kwoty 50k - jeśli warto dołożyć to oczywiście, ale myślę, że do tej kwoty da się już znaleźć auto spełniające 90% wymagań. Osobiście myślałem nad S80 z 2.5 Turbo, który w bogatym wyposażeniu spełnia chyba wszystkie oczekiwania - ale szukam też innych modeli - i o te inne modele właśnie pytam ;)
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2020, 11:31

Nie bardzo jesteś w stanie znaleźć coś młodszego, "lepiej wypełniającego budżet" i nadającego się pod lpg niż s80
Możesz też zerknąć na mondeo mk4 2.5T, ten sam silnik

Oprócz tego masz lexa gs III, utrzymanie nie powinno być kosmicznie drogie jak na klasę auta ale tam silniki 3.0+
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Kwi 2020, 12:34

Może być też droższe, nie mówię nie. Ale musi być coś więcej w sumie wtedy. I nie musi dogadywać się z LPG, to tylko fajna opcja dla mnie ale bez LPG też idzie żyć. I też nie wykluczam większych silników, po prostu wolę moc z turbo niż pojemności - takie zboczenie
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2020, 12:58

Im budżet wyższy tym auto młodsze i bardziej skomplikowane więc i automatycznie koszty utrzymania wyższe. Możesz kupić np. mondeo mk5 2.0/240 z automatem czy inne ałdi tsi z dsg i będzie się "fajnie jeździło" ale już niefajne serwisowało. To nie są już silniki, które będą przejeżdżać 400-500kkm bez remontu. Dwusprzęgłowa skrzynia działa świetnie, szybko, nie szarpie ale w takim mondeo wymaga remontu przed przebiegiem 200kkm a często nawet bliżej 100. Kwoty za naprawy oczywiście pięciocyfrowe.

Jeśli rzeczywiście zależy Ci w jakiś sposób na kosztach to wolnossący silnik o większej pojemności (niech nawet ten lex) będzie w utrzymaniu tańszy niż uturbiona pierdziawka z milionem nowoczesnych systemów.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - elektryczny samochód koncepcyjny
    Audi e-tron Trzecie. W Los Angeles, światowej stolicy filmu, na odbywającej się tam wystawie motoryzacyjnej cztery pierścienie przedstawiają nową gwiazdę. Zobaczyć tu można przygotowane specjalnie na to wydarzenie auto koncepcyjne ...