Silniczek tylnej wycieraczki

12 Lis 2018, 10:37

Witam.
Spalił mi się silniczek tylny wycieraczki kupiłem nowy zamontowałem i teraz mam problem gdy włączę tylną wycieraczkę to już się nie wyłączy aż do zgaszenia silnika.
Co może być przyczyną ?
Pajejek
Początkujący

Zdjęcia: 26
Prawo jazdy: 05 12 1991
Auto: Renault Clio

16 Lis 2018, 14:42

To jest Clio, który model?

Przyjrzyj się czy tam wszystko masz dobrze podłączone przy silniczku. Tam chyba powinien być moduł który dezaktywuje wycieraczkę po powrocie do położenia wyjściowego jak w międzyczasie wyłączysz przełącznik wycieraczki.

Najlepiej chyba by było sprawdzić na krótko podając zasilanie do modułu wycieraczki i sprawdzić czy będzie taka sama zależność jak przy włączaniu manetką w przełączniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lis 2018, 12:48

to jest golf 4
Pajejek
Początkujący

19 Lis 2018, 14:48

Pajejek napisał(a):to jest golf 4
To inna sprawa tam przy silniczku masz płytkę na której potrafią siadać tranzystory i przez to wycieraczka potrafi np. pracować cały czas niezależnie od ustawiań manetki.
Kupowałeś używany mechanizm wycieraczki czy całkiem nowy?

Jak używany to powinieneś zareklamować, albo możesz przełożyć płytkę ze starego o ile jest dobra i tam faktycznie spalił się tylko silniczek.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Lis 2018, 14:47

https://allegro.pl/silniczek-wycieraczk ... OWM3NjY%3D

kupiłem coś takiego, ale on ogólnie strasznie głośno pracuje tamtego starego to słychać nie było
Pajejek
Początkujący

04 Gru 2018, 11:29

Pajejek napisał(a):on ogólnie strasznie głośno pracuje tamtego starego to słychać nie było
To jest zamiennik jakiś wzmocniony i być może jest głośniejszy. Na to już nic nie poradzisz. czy jak odchylisz wycieraczkę od szyby tez chodzi głośno?
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wideorejestrator – 5 powodów, dla których musisz go mieć
    Bezpieczeństwo na drodze to podstawa. Czasem jednak wystarczy chwila nieuwagi innego uczestnika ruchu, aby doszło do stłuczki. W takich sytuacjach może się zdarzyć, że trudno będzie dowieść, kto tak naprawdę okazał się sprawcą ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...